Kis híján rögtön a háború elején megölték az ukrán elnököt az oroszok

Megosztás

Ejtőernyősök érkeztek Kijevbe a harcok első napján, perceken múlhatott, hogy nem kapták el Zelenszkijt.

Feleségével és gyerekeivel húzódott menedékbe Volodimir Zelenszkij az ukrajnai háború első óráiban. Míg a katonák az utcán harcoltak, az elnöki hivatal munkatársai igyekeztek elbarikádozni az épületet bármivel, ami a kezükbe akadt, írja Simon Shuster, a Time magazin riportere, miután áprilisban két hetet töltött Zelenszkij közvetlen környezetében – szemlézte az írást a 444.hu.

A cikk szerint a hadsereg aznap este arról tájékoztatta Zelenszkijt, hogy orosz ejtőernyős csapatok érkeztek Kijevbe a likvidálása érdekében: céljuk, hogy megöljék vagy elfogják őt a családjával együtt.

Amikor lövöldözés kezdődött a kormányzati negyedben, az őrök lekapcsolták odabent a villanyt, majd golyóálló mellénnyel és fegyverekkel szerelték fel az elnököt és tucatnyi segítőjét, bár többségüknek fogalmuk sem volt, hogyan kell egyáltalán lőni.

Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó szerint az oroszok kétszer próbálták megrohamozni a hivatalt. Mint azóta tudjuk, az Egyesült Államok felajánlotta, hogy kimenekíti Zelenszkijt Lengyelországba, mire az elnök azt mondta: lőszerre van szüksége, nem fuvarra.

via 444.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek