“Sokaknál működött az a hazugság, miszerint az ellenzék háborúpárti”

Megosztás

Varga László szerint rengeteg nagy tanulsága van az utóbbi hónapok kampányidőszakának, ugyanakkor érzi, Miskolcon nagyjából egyben maradt az ellenzéki tábor és erre lehet építeni.

A Minap.hu kérdéseire válaszolt az ellenzéki képviselőjelölt, aki csak nagyon kis különbséggel szenvedett vereséget április harmadikén.

– Előzetesen egy stabil ellenzéki körzetként könyvelte el mindenki Borsod kettes számú választókörzetét. Ön szerint mi vezetett végül a kormánypárt győzelméhez?

– Az önkormányzati választásokon aratott sok ellenzéki győzelem miatt tartotta magát az a vélekedés, hogy az ellenzéki pártokra korábban leadott szavazatok könnyen adódnak össze egy tömbbe. A választók gondolkodását azonban egy országgyűlési választáson, ahol a kormányzásról döntenek, más szempontok motiválják. Végül olyan dolgok befolyásolták a választás végkimenetelét, amikre előzetesen vagy közben nem is gondoltunk, vagy nem mértük fel jól. Ugyan mindenki látta, hogy a háború hatással lesz a választások kimenetelére, és azt is sejtettük, hogy egy ilyen helyzet szinte mindig az aktuális kormányok támogatottságának erősödését eredményezi. Ennek mértéke, elsöprő jellege azonban láthatólag még a kormánypártokat is meglepte, hiszen utólag így semmi szükség nem volt az utolsó két-három hét alávaló hazudozására, és az ellenem is zajló intenzív, félrevezető, lejáratókampányaira a körzetben. Megjegyzem, ezeket a módszereket egy tisztességes versenyben nem is igazolhatja semmi.

– Ez volt az egyetlen tanulság? A háború?

– Korántsem, viszont láthatóan sokaknál működött az a hazugság, mely szerint az ellenzék háborúpárti, de fontosak voltak a végtelenségig egyszerűsített kormánypárti szociális üzenetek is. Ami azonban az igazán fontos tanulság, hogy az ellenzéknek pontosabb, világosabb alternatívát, közérthető és hiteles válaszokat kell adni.

– Mindezek ellenére az ön körzetében szoros eredmény született.

– Igen. Mintegy 5000 szavazattal szereztem többet, mint 2018-ban, és mindössze 492 szavazattal maradtam alul. A cunami elvitte a fővároson kívül az ország nagy részét az ellenzék szempontjából, de a mi miskolci támogatottságunkkal legalább meg tudtunk kapaszkodni, esélyünk van a tanulságok levonása után újra erősödni. Az ellenzéki tábor Miskolcon egyben maradt, és ezt egyben is kell tartani.

További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek