Alaptörvényt módosítana a kormány, hogy a háború miatt is lehessen veszélyhelyzetet hirdetni

Megosztás

Gulyás Gergely szerint a járványügyi veszélyhelyzet május végén megszűnik, de az orosz-ukrán konfliktus miatt is biztosítanák a kormány gyors cselekvőképességét.

Az országgyűlési választás utáni első Kormányinfót tartotta csütörtökön Gulyás Gergely. Ezen elmondta, hogy a kormány a minap áttekintette a járványhelyzetet is – tudósított az Index.hu. A vírus intenzitása csökken, lényegesen alacsonyabb a súlyos megbetegedések aránya, a vírus viszont még nem tűnt el. A miniszter hozzátette: a megbetegedések számánál is azt látják, hogy a tesztek aránya csökken, ugyanakkor a megbetegedések száma erős kilengést mutat, „a koronavírus továbbra is velünk van”, illetve továbbra is az idősek és a más betegségekkel küzdők a veszélyeztetettek.

Természetesen szó volt az orosz-ukrán háborúról is. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a béke mielőbb helyreálljon, de a befolyásunk mérsékelt.

Reális forgatókönyvnek nevezte, hogy a háború akár még hónapokig, sőt, évekig eltarthat. Az orosz csapatmozgásokból az látszik, hogy a jelenleginél is intenzívebb harcok jöhetnek.

A miniszter kifejtette, hogy a járványügyi veszélyhelyzet május 31-el megszűnik. A kormány viszont az Alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy háború esetén a kabinet cselekvőképessége biztosított legyen, ezért kiegészítenék a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. Meglátják, hogy az események alakulása okot ad-e arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessenek.

További részletek a Kormányinfóról az Index tudósításában.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek