MOK-elnök: Akkora a gond az egészségügyben, hogy a “folytatjuk” már nem működik tovább

Megosztás

Már annyira recseg-ropog a rendszer, annyira működésképtelenek bizonyos szegmensek, hogy képtelenség még tovább homokba dugni a fejünket.

A következő kormánynak egy időben kell majd foglalkozni a forrásteremtéssel, a humán erőforrással és a kompetenciák átrendezésével – mondta a Népszavának adott interjúban Kincses Gyula. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint vannak már jó kezdeményezések – ilyenek szerint a praxisközösség jellegű fejlesztések az alapellátásban, de a „folytatjuk” szerinte már nem működik tovább az egészségügyben. Kincses szerint korrekciókra folyton szükség van, de időnként egy nagyobb átfogó terv végrehajtása elkerülhetetlen, szerinte az utolsó ilyen 11 évvel ezelőtt a Semmelweis Terv volt, azonban az új környezet követeli az átalakításokat.

„A választások lezajlottak, és a kormányzatnak is látnia kell, hogy ez a széttöredezett ellátórendszert, ennyi telephellyel, ennyi orvosi munkahellyel, nem lehet munkaerővel ellátni, nem működtethető.”

A praxisközösségek terén az ellenállást természetesnek tartja, de számára nem egyértelmű, hogy a „téeszesítési” szándéknak vagy a kollektív munka elutasításának szól-e. A változást elkerülhetetlennek gondolja, de az erőszakkal való kikényszerítést sem megoldás.

Kincses maga a választási eredménytől se nem lehangolt, se nem feldobott, az orvosi kamara mint köztestület feladata ugyanis nem politikai állásfoglalás, hanem a szakmaiság erősítése. Az, hogy piacpárti vagy szolidaritás elvű a rendszer, politikai kompetencia, nem a MOK dolga. Annak azonban nem szabad politikafüggőnek lennie, hogy milyen terápiás protokollokra és betegutakra van szükség, így nem véletlenül törekszik arra a MOK, hogy szakmai protokollok fejlesztésében visszaszerezze a kontrollt – mondta Kincses.

Arra a kérdésre, hogy az újabb kétharmadnak köze lehet-e ahhoz, hogy a kormány a többség szerint jól kezelte a járványt, Kincses azt mondta, hogy továbbra sem változott az álláspontjuk. A szükséges korlátozások későn történtek meg és az adatok sem megfelelően voltak közölve és értelmezve. Amennyiben azonban nem érkezik újabb durva mutációja a járványnak, akkor az ellátórendszer képes lesz kezelni a következő hullámokat.

A járvány enyhülése után a MOK-elnök szerint látszik, hogy az egészségügy rendszerszinten nem hozza az eredményt, amit fejlettsége alapján várni lehetne tőle. A rendszer teljesítménycsökkenésének egyik eleme, hogy szakdolgozó hiány van. A hálapénz betiltását jónak tartja, viszont az ellátást szervező „informális erő” is visszaszorult és nem jött helyette egy legális érdekeltségi rendszer.

Saját jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy továbbra is tartja az ígéretét, május végén – félidejében – bizalmi szavazást kér maga ellen. (Telex.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek