„14 évet ültem börtönben, bárkit leszúrok” – mondta a késsel fenyegetőző rabló

Megosztás

Ítéletet hozott a Kazincbarcikai Járásbíróság azoknak a vádlottaknak az ügyében, akikkel szemben felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt indult büntetőeljárás, mert késsel követelték a sértett mobiltelefonját a borsodi városban – olvasható a Miskolci Törvényszék honlapján.

A megállapított tényállás szerint a felnőtt és a fiatalkorú vádlott 2020. július 6-án az esti órákban az egyik kazincbarcikai középiskola előtti téren észrevette a sértettet. Megszólították, kérték, hogy a nála lévő mobiltelefont mutassa meg. A fiatal férfi a vádlottak kérését megtagadta, mire azzal fenyegették meg, hogy megverik, leszúrják.

Az idősebb vádlott elővett a nadrágja zsebéből egy kb. 6-7 cm hosszú kést, melyet a sértettnek megmutatott, miközben azt állította, hogy „ő 14 évet ült börtönben, bárkit leszúr”.

Ezután a fiatalkorú vádlott tenyérrel arcon ütötte a sértettet, aki a történtek hatására átadta a mobiltelefonját és annak vezetékes fülhallgatóját is. Közben a sértett elhatározta, hogy édesapjától fog segítséget kérni a támadóival szemben: egy másik telefon átadásának ürügyén elhívta őket a házukhoz, majd az ingatlan előtt a fiatalkorú terhelt kezéből kicsavarta a korábban átadott telefont és beszaladt a házba, ahol édesapjának elmondta a történteket. A sértett édesapja a vádlottakat elzavarta, majd értesítette a rendőrséget.

A bíróság a vádlottakat társtettesként, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek és I. rendűt 2 év 4 hónap javítóintézeti nevelésre, míg a II. rendűt 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A büntetés-kiszabás során súlyosító körülményként értékelte a bíróság a társtettesi elkövetést, míg enyhítő körülményként esett latba az I. rendű vádlott teljes, illetve a II. rendű vádlott részbeni beismerő vallomása, valamint a kár részbeni megtérülésének ténye.

Az ítéletet az I. rendű vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a II. rendű vádlott és védője pedig enyhítés érdekében fellebbezett.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek