A kormány gyorsan lépett: az MVM-E.on adásvételt már nem is lehet vizsgálni, mert “nemzetstratégiai jelentőségűvé” tették

Megosztás

Februárban zajlott le az üzlet, egyértelműen sokan kíváncsiak lennének a részletekre, ha már az életünket ilyen mértékben befolyásoló döntés született és újabb szegmens került kvázi állami kézbe. De egy csütörtök esti rendelet kimondja, hogy a kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a vásárlást. Innentől pedig nincs ellenőrzés.

Számos esetben láttunk már ilyet, nincs itt semmi látnivaló. Megkötötték az üzletet, nekünk semmi közünk hozzá, bár a mi életünket is nagyban befolyásolja, kinek is fizetünk. Innentől a kormányköröknek. Több tudnivaló pedig a kormány szerint ebben nincs is, lehet menni, viszontlátásra.

Az állami tulajdonban lévő MVM Zrt. februárban jelentette be, hogy megveszi a 13 országban jelenlévő nemzetközi cégcsoport magyarországi ágának, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-nek 100 százalékos tulajdonrészét.

Mint akkor közölték, a tranzakció zárása után az MVM csoport nyújtja a teljes hazai egyetemes szolgáltatást a földgáz- és a villamos energia területén valamennyi lakossági ügyfélnek . Ez a Dunántúlon, illetve a Tiszántúlon csaknem 2,5 millió ügyfelet érint, akik jelenleg egyetemes szolgáltatásként vásárolják a villamos energiát az E.ON Áramszolgáltató Kft.-től.

A csütörtök este közzétett kormányrendelet a nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásról azt jelenti, hogy

a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálhatja a jelentős piaci koncentrációval járó tulajdonszerzés megfelelését a versenytörvénynek.

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek