Idén a Horizont táncfesztivál már az ötödik alkalommal kerül megrendezésre

Megosztás

Idén már az ötödik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválra készül a Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Balett. A pandémia miatt 2021-ben augusztusban került sor a táncfesztiválra, most azonban visszatérnek a hagyományokhoz, és idén ismét áprilisban lesz táncünnep Miskolcon, ahol a külföldi és hazai meghívottak között fiatal, pályakezdő koreográfusok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az április 19-23. között megrendezett táncfesztivál a hagyományokhoz híven idén is Éder Vera fotóművész kiállításával indul.

InTimE | fotó: Bobál Katalin

Ezen a napon kerül sor a Miskolci Balett legújabb előadására, melyet Hugo Viera portugál koreográfus készít Jobb későn, mint soha címmel. Hugo Viera táncosként kezdte pályáját, a Portugál Nemzeti Balettintézetben, majd következett Cannes, Párizs, újra Lisszabon, majd hosszú ideig Karlsruhe. Táncosként is készített már koreográfiákat, azóta számos helyre kapott meghívást Németországban, Ausztriában, Horvátországban. Szabadúszó koreográfusként dolgozik, 2021-ben saját formációt is alapított Ballett Contemporaneo Do Oeste néven. A Jobb későn, mint soha lesz Hugo Viera magyarországi bemutatkozása

– ismertette Kozma Attila.

Úgy gondolom, hogy egy táncfesztiválnak kötelessége megmutatni fiatal magyar pályakezdő koreográfusokat is, és egy nemzetközi táncfesztivál kiváló lehetőséget nyújt nekik a bemutatkozásra, ezért is hívtunk meg idén fiatalokat a fesztiválra.

Tátikák | fotó: Piti Marcell

Az Imre Zoltán Program keretében a Góbi Rita Társulat a Nemzeti Táncszínházzal közös Tátikák című előadást hozza el Miskolcra, a Gera Anita/DanceLab jóvoltából pedig A meztelen majom című koreográfia látható a Játékszínben. Újszászi Dorottya/dot.Consla projekt társulata az SOS lebegés címet viselő előadást mutatja be a miskolci közönségnek, Kovács Emese, Tze Long és a Ziggurat Project pedig az Intosomnia című előadást hozza el a fesztiválra, mindkettő az Imre Zoltán Program keretében, a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósul meg. Lengyelországból a Teatr Rozbark Gemini – Tryptyk (Ikrek – Triptichon) című produkciója lesz látható Anna Piotrowska koreográfiájában, Finnországból pedig a Susanna Leinonen Company BODY (Test) című előadása érkezik a Horizont fesztiválra. Csehországból a Lenka Vagnerova & Company érkezik a La Loba (Farkasasszony) című táncelőadással. Kozma Johanna koreográfiája, a The illusion of matter (Az anyag illúziója) című produkció a Horizont fesztiválon debütál, Oberfrank Réka és a MU Színház pedig a ZOOM című előadást mutatja be Miskolcon. A Kulcsár Noémi Tellabor társulat Dániel András nagysikerű Kuflik mesekönyv-sorozata nyomán készített a legkisebb korosztálynak játékos, sajátos humorú és szórakoztató táncelőadást Kuflik és a nagy táncelőadás címmel, amit a legfiatalabb tánckedvelő közönség is láthat a fesztiválon. A FrenÁk Társulat az InTimE című előadást tartogatja a miskolci nézőknek a fesztivál utolsó napjára.

Kiemelt kép: Gemini | fotó: Krzystof Kadis

Kapcsolódó cikkek