Így működött olajozottan a láncszavazás Putnokon – videó

Megosztás

Kamerával rögzítették az eseményeket, természetesen minden kimagyarázható, ahogy ez is, de nagyon nehéz. Egy láthatóan tökéletesre fejlesztett, olajozottan működő szavazási gépezetet látunk, amelynek minden egyes eleme elvileg börtönbüntetéssel sújtható. Ha viszont valaki a “jó oldalra” szavazva teszi ezt, semmi baja nem lesz.

Az Átlátszó beszámolója a döbbenetes eseményekről: “Putnokon nyolc szavazókört tartanak nyilván, azért húzódtunk félre az autóval a főút mellett, hogy megvizslassunk a térképen, melyikbe lenne érdemes menni. Ugyanis azt nem tudták megmondani a forrásaink, hogy városon belül hol volt az eset. Néhány perc után feltűnt a főút másik oldalán két személy, akikhez odament egy férfi, aki fehér lapot vett el tőlük, amit utána beadott az épp előttünk parkoló autó ablakán. Ekkor vettük elő a mobilunkat, és rögzítettük a folyamatot.

Nincs arról tudomásunk, hogy előttünk valaha videóra vettek volna láncszavazást. Most bemutatjuk, ahogy több szavazó, és szereplő is részt vesz a csalásban.

A szavazókör közelében, a főút mellett követték el a csalást

Az eset a Serényi László Általános Iskolánál (Bajcsy-Zsilinszky Endre út 28.) történt, ami a Borsod 3-as választókerület 3-as és 4-es szavazóköre. A csalók körülbelül 100 méterre tanyáztak a bejárattól, az iskola sarkánál vettük fel a videókat. A csalók tehát szinte a szavazóhelyiséggel szemben parkoltak le a kék színű, Opel márkájú autójukkal.

Az átlagos szavazónak ismeretlen a láncszavazás pontos működése, de ez az egyik legelterjedtebb választási csalási forma Magyarországon. A láncszavazás azt jelenti, hogy a csalásra szerveződő csoport, azaz a lánc első tagja kiviszi az üres szavazólapot a szavazóhelyiségből, amit már önmagában tilt a választási törvény, és egy üres borítékot helyez az urnába.

A kitöltött szavazólapot eljuttatják a lánc következő, megvesztegetett tagjának, hogy azt dobja az urnába, aki a saját szavazólapját szintén kiviszi, és így tovább.Előfordulhat az is, hogy az egyik szavazókörből kivitt lapot egy másikban használják fel. A láncszavazás arra jó, hogy ellenőrizhessék az emberek szavazatát.

A kocsiablakon adták be a szavazólapokat

A videó első részében egy klasszikus láncszavazás működését láthatjuk a gyakorlatban, a kihozott szavazólapot odaadják a kocsiban ülő embernek, a másik kerítésnél álló férfitől pedig átveszik a jutalmat. A videóban több egymás után készített felvételt vágtunk össze, a csalók nem vették észre, hogy videózunk. A tevékenységüket a főút mellett, fényes nappal végezték.

A videón látható első esetben három szavazó jött együtt az iskola épülete felől, átsétáltak az út túloldalára, ahol az egyikük az ablakon keresztül beadott egy fehér lapot a kocsiban ülő férfinek. A szavazók ezután odamentek a kerítésnél álldogáló, fehér sapkás férfihoz, akinél feltehetőleg a jutalmazás történt. A második esetben egy pár sétált át az út túloldalára, és adta be a szavazólapot a kocsi ablakán keresztül, majd fogott kezet a kerítésnél álldogáló férfival. A harmadik esetben egy férfi jött a szavazóhelyiség felől, a fehér sapkás sétált át hozzá.

Kiterjedt bűnszervezetről lehet szó

A videó második fele a szervezet kiterjedtségére és hierarchikus működésére utal. Két audis férfi is megjelent, és egy fehér Škodát is leintettek. Nem messze pedig a Volkswagen terepjáróból egy harmadik, kigyúrt férfi is figyelte, hogy rendben menjenek a dolgok. Az őr az iskolával szomszédos Gömöri Mintakonyha parkolójában parkolt a szlovák rendszámú autójával. A videón látható módszer a kábítószer-kereskedelemből is ismerős lehet.

A Tiszta szavazás néven indított kampány sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy

„a szavazatvásárlás három év börtönbüntetéssel is sújtható. Az igaz arra is, aki megveszi a szavazatokat, de arra is, aki eladja a szavazatát”

Putnoki polgármester: „Ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk”

A választókerületben 2018-ban a fideszes Riz Gábor a szavazatok 48%-át kapta, az idei szavazáson közel 60%-ot, amivel újból nyert (a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál). A választás.hu adatai szerint Riz Gábor Putnokon, mind a nyolc szavazókörben nyerni tudott.

Tamás Barnabás 1994 óta polgármester a településen, utóbbi három alkalommal a Fidesz jelöltjeként indult. 2019-ben kapott Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést. Ez alkalomból a 444 úgy foglalta össze a tevékenységét a Hír TV riportja alapján, hogy az előző országgyűlési választások előtt a környékbeli polgármestereknek egy egyeztetésen azt mondta, hogy: „Ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk.” Azzal folytatta, hogy

„lófaszt fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő. Az az igazság, hogy én sem adnék. Ahol nem ránk szavaznak, mert az úgyis kiderül, ott megnézhetik magukat.”

Egy október 23-i ünnepi beszédbe a guillotine alá valókról osztotta meg a gondolatait:

„Tudjuk nagyon jól, hogy választások jönnek, választások mennek. Nem mindig gondolkodik helyesen a választópolgár, és olyan embereket enged a fazékhoz, akik nem a fazékhoz valók, hanem a guillotine alá.”

Kapcsolódó cikkek