Egy szavazatszámláló élményei egy határmenti, borsodi faluból

Megosztás

Egy Bódva parti faluban dolgozott szavazatszámlálóként, a választások után pedig beszámolt élményeiről és gondolatairól az ott látottak alapján. Következtetései akár megosztóak is lehetnek, azonban mindenképp elgondolkodtatóak, ezért úgy éreztük, nekünk is meg kell osztanunk. Ágnes története következik:

Mi Gézával egy 600 fős településen, a szlovák határon (szinte rajta) számoltunk.

Majdnem 70%-os volt a részvétel, a Fidesz toronymagasan nyert. Volt kb. 50 értelmes ember, aki a népszavazásra érvénytelen lapot adott be.

A kampány alatt egyetlen egy jelölt sem dugta oda a képét a környékre! Sem a Fideszes, sem az ellenzéki, sem a kamusok. Egyik jelöltet sem ismerik, a nevüket sem ismerik. Kirakták a plakátokat, dobtak be szórólapot, ennyi!

Ez egy szociológiailag is érdekes falu. 10-15 tősgyökeres család alkotja, 15-20 egyforma vezeték nevű ember volt a listában, csak a születési dátumról lehet megkülönböztetni.

A fiatalok –főleg a tanultak-képzettek, 80%-ban elmennek innen. Sokan külföldre. Sok az öreg. Már a  középkorú férfiak is öregnek néznek ki. A 60-65 éves nők, lepusztult öregasszonyoknak látszanak. 

Mozgóurnáztunk. Szép, gondozott falu, jó polgármesterek, a mostani független. Az idősek, betegek élnek a nagy, akár 2 szintes házukban, de csak a hátsó fronton, egy 10 nm-es lukban, egy sparherttel fűtenek, azon is főznek. A ház többi része lezárva, úgy sem tudná kifűteni.

Munka: 58 éves nő, 14 éves kora óta dolgozik, de nem tud a 40-es engedménnyel nyugdíjba menni, mert soha nincs rendesen bejelentve, csak max. 4 órásban, pedig pékségben dolgozik, nehéz ládákat emelget. Vékony, alig 50 kg-a nő.

Helyben van egy kocsma, egy kis  tejüzem, egy pékség, egy kisbolt, és az óvoda. Iskola még van, 1 db osztály, jelenleg 6 gyerek jár oda. A többi alsóst 20-30 km-re hordják, a nagyobbak meg buszoznak naponta 1,5 órát. Ja, meg az Önkormányzat, ott is lehet dolgozni 2-3 érettségizett nőnek.

A lepusztult, elhagyott házakat szlovákiai magyarok veszik meg, újítják fel, már vagy 70 házat megcsináltak. A szomszédos Torna, az első Szlovák település 5 perc kocsival, 15  perc biciklivel. Szlovákiában dolgoznak, ott keresik a pénzt euróban, magyarban meg elköltik! De ez sem biztos, mi Gézával szombaton Tornán (Szlovákia) ebédeltünk és vásároltunk be, mert a falunkban semmi nem volt, és euróért is olcsóbban ettünk-vásároltunk mint itthon. Szóval a falu ugyan egyre szebb, de már nem az őslakosok lakják nagyjából.

A férfiak vagy Szlovákiában, vagy messze dolgoznak, van aki csak hétvégén jár haza.

Egészségügyi ellátás Miskolcon van, ami ugyan csak 70 km, de jó időben, jó kocsival is több mint 1 óra. Egy vérvételre sincs lehetőség, mert telefonon kellene Miskolcra időpontot kérni, de 1 hétig próbálkoztak, nem veszik fel a telefont. Prosztatarák a gyanú, ki kellene már vizsgálni.

Nagyon sok a cigány. Nem akarnak beilleszkedni, az óvónő mesélt sok mindent arról, hogy pld. fogyatékos gyereket nem lehet vizsgálatra küldeni, mert az apja szerint semmi baja! De dühkitörései vannak, kezelhetetlen és durva, de az apa azt ordítja, hogy feljelenti az óvónőt, ha azt állítja, hogy a gyereke bolond! És ilyenből naponta van 4-5. Az  56 gyerekhez 2 óvónő volt eddig 1 dadussal, de az egyik most megy nyugdíjba.  Amikor 3 éves kortól ugye kötelező az óvoda. Sok gyerek CSAK az óvodában eszik.

Szóval ez egy kis, 600 fős falu, a Bódva partján, a sok Bódva nevű helység mellett. Bódvalenke, Bódvaszilas, Bódvarákó! Nem jómódúak, sőt, sem oktatás, sem egészségügy. Csúsznak lefelé a cigányokkal együtt. Jönnek a szlovákok, átveszik a falut. 

Nem politizálnak. Halvány-segéd fogalmuk nincs semmiről! Ide nem jár kampánystáb, csak a magyar 1, és max a TV2, azt nézik. De jó nekünk, mondja a néni, a Fidesz ad pénzt, persze, hogy rá szavazok! A másiknak meg valaki odaírta egy papírra, hogy a „kádé”-ra kell szavazni!

– Az melyik lehet, aranyoskám?

–  Hááát, talán a KDNP-nem? A keresztényekre tetszik gondolni?

– Arra, arra, akkor hova húzzam a vonalat?

Másik néni a népszavazást nem érti! Elmagyarázom úgy, hogy megértse!

– Jaj kedvesem, ne mondja, ilyen van?????

– Dehogy van Teréz néni!

– Jó, de ne is legyen, húzzuk csak be!

Szóval nagyon jól ment a szavazatszámlálás, a falu értelmiségi női csapatával szépen, barátságosan dolgoztunk együtt. Csalás fel sem merült. Judit már az ajtón keresztül felismerte, ki jön, és mondta be a neveket. És a szavazók 80%-a Fideszre szavazott! Mert az nekik jó! Nem kérdeztük meg, hogy miért.

Mert tudjuk. Mert nem gondolkodnak, nem vonnak párhuzamot a TV-ben látottak, és a saját életük között. Nem keresnek felelőst a bajaikra! De a Gyurcsányt, aki 12 évvel ezelőtt lövetett, az ellenzék meg majd elzárja a gázcsapot (mindenki fával fűt), és harcolni küldi a fiatalokat (nincs már ott 10 főnél több fiatalember, meg hát a szlovákokat sem küldték harcba), meg eddig is nagyon jó volt a Fidesz, nem kell leváltani, bla-bla-bla!

Ők a honfitársaink, ők a Magyarok! Ők képezik ezt az országot, nem mi! Mi egy marginális kisebbség vagyunk, és azt hisszük, mi is magyarok vagyunk! Szerintem meg nem. Ennek az országnak a bódvaiak a lakói! Ők döntik el a sorsukat, ami nekik így jó, amin ők nem akarnak változtatni. Ugye emlékszünk: „addig jó, míg Kádár él”! Mi meg azt hiszem, húzzunk el innen, ahova nem vagyunk valók! Ez az ország, és a NÉP, az isten adta nép ezt a középkort szereti, ebben boldog, ebben tudja a jövőjét biztonságban!

Kedvesek voltak a falusiak. Nem politizálnak, mert nem értenek hozzá. Csak szavaznak, mert az kötelesség. És eldöntik a sorsunkat.

Ennyi, a tegnapi nap margójára! Ma reggel zuhogott a hó, 3 óra alatt mégis hazaértünk. Kb 40.000 Ft-ba került, hogy elmenjünk oda szavazatot számolni, ahová a „haza” érdeke szólított!

Kapcsolódó cikkek