Ferdítés, hogy nincs esélye az ellenzéknek

Megosztás


A Fidesznek nem fogyott el a regimentje, sőt, ők biztos ott lesznek holnap. Ez azonban még nem jelenti a kormánypárt győzelmét, hiszen közel sem lefutott a választás. A kulcs: mindnyájunknak el kell menni!

Több közvéleménykutatás eredménye látott napvilágot a közelmúltban. Ezek célja alapvetően a tájékoztatás lenne, azonban gyakran rejtett funkcióval is bírnak: a túlzó mérésekkel akarják elkedvetleníteni a másik oldal szavazóit a voksolástól.

Holnap az urnáknál dől el minden. A választásnak nagy a tétje, és nem lefutott a küzdelem. Ne felejtsük el, hogy 2019-ben is jócskán túlértékelték a kormánypártot a saját maga fizette becsüsei.

Két év koronavírus, több elbaltázott intézkedés, a világviszonylatban is kiemelkedő magyar halálozási adatok, számos rossz gazdaságpolitikai döntés, és az ezek nyomában járó, soha nem látott mértékű infláció pedig nem a Fideszt segítik.

Most tehát még inkább árnyalt a helyzet, mint szűk 3 éve. Azok közül is, akik a kormánypárt győzelmére számítanak, sokan vélik úgy, hogy az egyéni listán rengeteg ellenzéki jelölt veri majd meg ellenfelét.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is csupán egy körzetet éreznek biztosan narancssárgának: az elemzők úgy vélik, a Bandi só tovább folytatódhat. Azonban itt sem szabad elfelejteni, hogy 2019-ben Tarlós Istvánnak is hasonló számokat jósoltak

forrás: varosikurir.hu

Az ellenzéki összefogás esélyeit a taktikaiszavazas.hu látja a leginkább borúsan. A portál szerint Szilágyi Szabolcs és Varga László elviszik a körzetüket, a Kazincbarcika központú négyes körzet indulóját, Üveges Gábort pedig 3 százalék választja el csupán ellenfelétől. A többi választókörzetben a Fidesz győzelmét vélik esélyesebbnek.

Más oldalak ennél jóval bizakodóbbak. A legfontosabb azonban az, mit gondolnak a választók. Az Átlátszó mandátumkalkulátora például 70 százalékos hazai részvétel esetén az alábbi eredményt látja valószínűnek.

Eszerint Üveges Gábor is a tuti befutók között van, de Kiss Sándor és Jézsó Gábor is biztosan hozzák a körzetüket. Érdemes kipróbálni a kalkulátort: minél magasabb a szavazók aránya, annál kisebb az esélye a Fidesz győzelmének. Szóval ne bízzuk a véletlenre, menjünk el szavazni!

Kapcsolódó cikkek