Durva: az ellenzéki polgármester felfedezte, hogy az irodában megfigyelőeszközök leskelődnek

Megosztás

Érd polgármester-helyettesének irodájában találták az engedély nélkül ott elhelyezett mikrofont és kamerát. A számítógépre is tökéletesen rálátott a kamera, így jelszavakat is ellophattak az elkövetők. A városvezető úgy véli, a Fidesz Pegasus-botránya óta már nem is szabad ezen meglepődni, de a feljelentést természetesen megteszi.

Csőzik László Facebookon írt bejegyzésében azt állítja, pár nappal ezelőtt a polgármesteri titkárságon, a helyettese irodájában tudtukon kívül elhelyezett kamerát és mikrofont találtak. A megfigyelőeszközök az egyik spotlámpában voltak a plafonon. A polgármester azt írja, a kémkamera épp a számítógép felett volt, így nem lehet kizárni, hogy a begépelt jelszavakat is felvehette. Csőzik feljelentést tett a rendőrségen.

„Borzalmasan szomorú ez az eset, mert 33 évvel a rendszerváltást követően ilyesminek nem lenne szabad megtörténnie. De hogy őszinte legyek, az elmúlt évek megfigyelési botrányai – különösen a Pegasus-szoftver bevetése – után engem már semmi nem lep meg” – írja.

Az épület tüzetes átnézése még nem történt meg, egyelőre sokkban vannak, és várják a fejleményeket.

„Egyelőre a világon semmit nem tudunk, a működési elve is ismeretlen. Azt feltételezik, hogy ez a wifirendszeren keresztül továbbította valahova az anyagot” – mondta Csőzik.

A biztonsági szakértő megállapította, hogy a kamera és a mikrofon alkalmas volt hang és kép rögzítésére és jel továbbítására is. „Innentől kezdve csak találgatni tudunk, de nem akarok találgatni” – mondta a polgármester.

„Én az a fajta ember vagyok, igyekszem úgy élni az életemet, hogy akár rejtett kamera is veheti, de azért rendkívül dermesztő és nyomasztó érzés” – tette hozzá.

Csőzik azt is mondta, mindent át fognak vizsgáltatni, de egyelőre a döbbenet állapotában vannak. Szerinte az irodában soha nem hangzott el olyan dolog, amiből bármi bajuk lehetne, de azért rossz érzés, hogy megfigyelték őket.

„Az egyik feltételezés az, hogy ez akár olyan elven is működhetett, hogy van neki internetes hoszting állomása. Tehát hozzá tartozik mondjuk egy 50 méteres körzetben egy másik ketyere, ami fellövi a felhőbe a jelet. Érdemes úgy is megnézni ezt a házat, hogy nincs-e esetleg eldugva ez a fogadóállomása. Egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy ez a wifin keresztül vagy hogy ment” – mondta Csőzik a 444-nek.

Kapcsolódó cikkek