Ferenc pápa: Ukrajnában minden második gyermek elveszítette otthonát

Megosztás

A háború nemcsak a jelent, hanem a társadalom jövőjét is elpusztítja Ferenc pápa szerint, aki ismételten a fegyverek letételére szólított fel Ukrajnában a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap.

Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy több mint egy hónap telt el a február 24-én kirobbant “kegyetlen és értelmetlen” háború kezdete óta.”Mint minden háború, ez is vereséget jelent mindenki, mindannyiunk számára” – jelentette ki a katolikus egyházfő. Hangsúlyozta, hogy el kell utasítani a háborút, melyben szülők temetik el gyermekeiket, emberek ölik meg korábban sose látott testvéreiket, hatalmasok hoznak döntéseket, és a szegények halnak meg.

Kiemelte, hogy Ukrajna megtámadása óta az országban minden második gyerek elveszítette otthonát. “Ez jövőjük elpusztítását jelenti, drámai traumákat okoznak a legkisebbeknek és legártatlanabbaknak, ez a háború állati arca, mivel barbár és szentségtörő” – jelentette ki Ferenc pápa. A katolikus egyházfő úgy vélte, a háború elkerülhető, és mindent meg kell tenni azért, hogy ne szokjunk hozzá, máskülönben “mindannyian bűnösökké válunk miatta”.

A pápa sürgette az összes politikai felelőst, hogy kötelezze el magát a “mártír Ukrajna”, a fegyverek elhallgattatása, valamint a béketárgyalások érdekében.

Ferenc pápa szokás szerint a Szent Péter térre néző pápai lakosztály ablakából mondta el vasárnapi beszédét, melyet a vatikáni biztonsági szolgálat adatai szerint mintegy harmincezren hallgattak a téren és környékén.

via HVG

Kapcsolódó cikkek