Kést tartott élettársa nyakához, így akarta lelövetni magát a rendőrökkel a borsodi férfi

Megosztás

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak az ügyben: öt év szabadságvesztés vár a vádlottra.

A megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2020 augusztusában éjszakai szórakozást követően hazatért miskolci ingatlanába, majd depressziós állapotba került, így terápiás mennyiségben nyugtatót vett be. Ezután kora délelőtt közölte az élettársával, hogy öngyilkos lesz, ezért késsel több helyen megvágta a csuklóját és az alkarját.

Az asszony igyekezett lebeszélni öngyilkossági szándékáról és a 112-es segélyhívón telefonos segítséget kért, amikor a diszpécser tájékoztatta, hogy először a rendőrök fognak kiérkezni, utána a mentők. A vádlott ezt meghallva úgy döntött, ha kijönnek a rendőrök, akkor velük fogja magát lelövetni úgy, hogy eljátssza élettársa késsel történő fenyegetését.

A kiérkező rendőröknek a vádlott férfi odadobta a nála lévő, egyébként töltetlen és működésképtelen gáz-riasztó fegyverét, majd váratlanul megragadta élettársa haját, őt az úttest közepére rángatta, majd egy 15-20 cm hosszúságú konyhakést a nyakához tartva többször felszólította a rendőröket, hogy lőjék le őt, különben megöli a nőt.

A rendőrök gázspray és testi kényszer alkalmazásával tudták lefogni és megbilincselni a férfit.

A törvényszék a vádlottat állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette miatt 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Súlyosító körülményként esett latba a bűncselekmény kirívóan magas tárgyi súlya és az ittas, illetve bódult állapotban való elkövetés ténye. A törvényszék enyhítő körülményként értékelte a vádlott együttműködő, megbánó magatartását.

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője felmentés, illetve enyhítés érdekében is fellebbezett. A büntetőeljárás a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Kapcsolódó cikkek