A Független Benzinkutak Szövetsége demonstrációt hirdetett a MOL székháza elé

Megosztás

Egy hónapja alakult az ágazati szövetség, amelynek mostanra több mint kétszáz tagja van, és annak tisztázását kéri, hogy milyen hatástanulmányok előzték meg a 95-ös benzin és a gázolaj ármaximumának megállapítását – írja a HVG.

Az iparági képviselet parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérte hétfői közleményében, amelynek többek között, szerintük az lenne a feladata, hogy kiderítse,

  • milyen szakmai egyeztetést folytattak le a rendelet kiadása előtt,
  • ki a felelős a részletszabályzat kidolgozásáért, illetve
  • mérik-e a rendelet hatásait?

A közleményben a szövetség azt is hangsúlyozta, hogy a szerintük betarthatatlan szabályok miatt nem akarnak bírságot fizetni, illetve kérik a megítélt támogatások kifizetését. Hozzátették azt is, hogy nyilvános performanszt hirdetnek a Mol budapesti székháza elé csütörtökön 12 órára.

A szervezet már múlt héten jelezte azt is, hogy a magyar állam ellen indított alkotmánybírósági pereket fontolgatnak a 480 forintos üzemanyagár-korláthoz kapcsolódó, számukra hátrányos intézkedések miatt. 

A kormány döntése szerint a tavaly novemberben bevezetett benzinárstop május 15-ig érvényben marad. A kormány először az üzemanyagok kiskereskedelmi, majd február 28-tól a nagykereskedelmi árát is 480 forintban maximálta.

Kapcsolódó cikkek