Borsod is érintett, több billegő körzet van, amit az SZJA-visszatérítés dönthet el

Megosztás

Az öt leginkább érintettnek tűnő körzetből négy borsodi. Vajon elegendő-e egy ilyen, választások előtt kifejezetten népszerű intézkedés, hogy felülírja az Orbán-korszak tizenkét borzalmas szegénységet hozó évét?

Komoly hatása lehet az áprilisi választás eredményére a gyereket nevelő szülők személyi jövedelemadó visszatérítésének a Választási földrajz Facebook-oldal szerint, ami az Rtl.hu-val együttműködésben csinált anyagot az szja-visszatérítés várható hatásairól.

A szakértők öt olyan billegő körzetet azonosítottak, ahol nagyon komoly hatása lehet a visszakapott pénznek.

Borsodban

  • az ózdi központú 3-as,
  • a Sátoraljaújhely és környéki 5-ös,
  • a kazincbarcikai 4-es,
  • és a tiszaújvárosi 6-os,

míg Szabolcs megyében a nyíregyházi 2-es választókerületben kapták vissza a gyereket nevelő szavazókorúak kiugróan magas arányban a befizetett adójukat. Míg átlagosan egy választókerületben minden negyedik, addig ezekben minden harmadik szavazókorú kapott pénzt.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint a nagy összegű visszatérítéssel egyrészt a középosztálybeli családokat célozta a kormánypárt, másrészt a szegényebb, rosszabb keresetű családokat, akiknek relatíve nagy pluszt jelenthet a visszatérítés. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek