Fidesz-taktika: listázzák és írásban is fenyegetik “fentről” a sztrájkban részt venni kívánó tanárokat

Megosztás

Számos bizonyíték van már arról, hogy a tiltakozni készülő pedagógusokat írásban fenyegetik fentebbről, a szálak minimum a helyettes államtitkárig vezetnek.

Interjút adott a Telexnek a március 16-i pedagógussztrájkkal kapcsolatban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányának tagja. Az előkészületekről Gosztonyi és Nagy elmondta: legalább akkora részvételre számítanak a következő sztrájkon, mint január 31-én, de nem lehet megjósolni a létszámot, mert jogsértő eszközökkel próbálják akadályozni a részvételt. Mint ismert, 

a mostani sztrájk abban különbözik a januáritól, hogy határozatlan idejű lesz.

Gosztonyi és Nagy elmondták: több jogsértés is történt az utóbbi időben az iskolákban. Gosztonyi szerint Kisfaludy László, köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak az iskolaigazgatóknak írt levelében semmi joga nem volt azt kérni az intézményvezetőktől, hogy meghatározott időre küldjék el a sztrájkban résztvevő tanárok névsorát. Nagy Erzsébet szerint a mostani bérükkel is megfenyegették a pedagógusokat, voltak, akiknek azt mondták, ha sztrájkolnak, aznapra nem kapnak fizetést, de a társadalombiztosításuk is szünetelni fog.

Nagy Erzsébet úgy véli, azzal, hogy előre kérik a résztvevők névsorát, megfélemlítik a tanárokat, mert utána elkezdődik a lebeszélés, a fenyegetőzés. Hozzátette, a tankerületi központoktól jönnek ezek az utasítások, amiket az igazgatók továbbítanak. A szakszervezetek azonban gyűjtik azokat az eseteket, amikor a tankerületek, intézmények vezetői írásban is megfenyegetik az alkalmazottakat. Amennyiben úgy ítélik meg, meg fogják tenni a megfelelő jogi lépéseket is az ügyben. (Hvg)

Kapcsolódó cikkek