Magyar katonákat és hadi eszközöket vontak össze a keleti határ közelében – videó

Megosztás

Gyakorlatilag egy hadsereg gyűlt össze a háború kitörése után nem sokkal. Bár az kissé kevésbé érthető, hogy ezt a honvédelem miért verte nagydobra. Magyarország nem készül háborúra, de az esetlegesen átsodródó harcoktól tart.

Már Leopard tankok is érkeztek a keleti országrészbe, a bázis Hajdúhadházon van. A részletekről a dehir.hu cikkében olvashattunk.

Már az egy hete kitört orosz-ukrán háború első napján megkezdődött Magyarországon a katonák és eszközök átcsoportosítás a keleti régióba. Az elsődleges helyszín pedig a Debrecentől 18 kilométerre, a magyar-ukrán határtól 120 kilométerre fekvő Hajdúhadház, a debreceni dandár ottani kiképzőbázisa, melynek felújított bevezető útját az orosz invázió előtt két héttel adták át.

Már az első nap megjelent Hajdúhadházon Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, később megnézte a készülődést Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök is.

Már az első nap komoly harcjárműveket, tankokat és helikoptereket is lehetett látni Hajdúhadházon, azóta azonban folyamatosan érkeznek az egységek, erről tanúskodnak a honvedelem.hu, valamint a Honvédség Facebook-oldalának fotói.

A Honvédség arról is beszámolt, hogy már Leopard tankokat is hoztak Tatáról a keleti országrészbe.

A Leopard 2 német harckocsi a Bundeswehr fő harckocsitípusa, a Krauss-Maffei Wegmann cég gyártja. Valamennyi modellt elláttak digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel. A harckocsi fő fegyverzete a Rheinmetall 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyúja, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. A harckocsi két géppuskával rendelkezik, személyzete négytagú.

A Magyar Honvédség közlése szerint a keleti országrészbe történő erő-átcsoportosításnak a célja kettős. Egyrészt a katonák humanitárius feladatokban segítik a rendőrség és a Belügyminisztérium munkáját a Magyarországra menekülők fogadásában, elhelyezésében, a róluk való gondoskodásban. Másrészt a katonai készenlét azt hivatott megelőzni, hogy ne sodródjanak át Magyarország területére fegyveres csoportok.

Kapcsolódó cikkek