Csaknem az éves hiány felét összehozta február végéig a kormány

Megosztás

Az első két hónapban jegyzett bő 1430 milliárdos hiány majdnem az egész évre tervezett teljes hiánynak a fele.

2022 első két hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1433,7 milliárd forintos hiánnyal zárt – írja a Pénzügyminisztérium közleménye alapján a HVG. Ezen belül a kormány közvetlen fennhatósága alá tartozó központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49,0 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai (vagyis az egészségbiztosítási és a nyugdíjkassza) 42,6 milliárd forintos hiányt értek el.

A 2022-es költségvetési törvény szerint a központi költségvetés teljes éves hiányát 3153 milliárd forintra tervezték. Vagyis két hónap alatt sikerült összehozni az éves hiány közel felét.

A tárca magyarázata szerint februárban a gyermeket nevelők visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjat, a fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatottak pedig hathavi fegyverpénzt kaptak. Ezeken felül jelentős adócsökkentésekről is döntött a kormány, a 25 év alattiak szja-mentességet kaptak, míg a munkáltatói adó (szocho) 13 százalékra csökkent.

A kormány biztosítja az ukrán háborús helyzet miatt a határvédelemhez és a menekültek megsegítéséhez szükséges forrásokat – teszi hozzá a Pénzügyminisztérium.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek