Megkezdődnek a tárgyalások a globális műanyagegyezményről

Megosztás

Az ENSZ környezetvédelmi találkozóján 173 ország képviselői döntöttek arról, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a bolygónkat elárasztó műanyagszennyezés megállítására – írja a Greenpeace közleményében.

Nairobiban kimondták, hogy globális tárgyalások kezdődnek egy kötelező érvényű – azaz nem csak ajánlásokat tartalmazó – műanyagegyezményről. Az országok közötti megállapodás olyan nagyságrendű lehet majd, mint a klíma védelméről szóló párizsi egyezmény. Ha megszületik ez a megállapodás, akkor annak értelmében, a műanyagok teljes életciklusán keresztül vissza kell fogni a szennyezést, kezdve az alapanyagként használt olaj- és gáz kitermeléstől a műanyag legyártásán, majd felhasználásán át a hulladékkezelésig. A konkrét részletek kidolgozása az év során folytatódik.

A döntés világos üzenet a nagy olajcégeknek és más nagyvállalatoknak, hogy csökkenteni kell a műanyaglábnyomukat. Az egyetlen jó megoldás az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezzel párhuzamosan pedig az újrahasználatra és az újratöltésre való mielőbbi áttérés.

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Kapcsolódó cikkek