Átadták a vadonatúj Bükki Csillagdát, a fideszes politikusok gyorsan oda is gyűltek szalagátvágásra

Megosztás

Az átadóünnepség hétfőn zajlott le Répáshután a modern intézmény megnyitásakor, a nagyközönség pedig keddtől látogathatja. Páratlan élmény kilátásban.

Sétálhatunk egyet a Holdon vagy a Marson, megérinthetünk egy hatalmas, több mint 32 kilogrammos, földbe csapódott vasmeteoritot, vagy éppen hazánk legnagyobb bemutató távcsövével figyelhetjük meg a napkitöréseket, az éjszakai égboltot. Hétfőn megtartották az átadóünnepséget, keddtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a Bükki Csillagdát. A részletekről a Minap.hu számolt be.

Közép-Európában is egyedülálló attrakció épült Répáshután 2020 nyarától. A Bükki Csillagda csaknem hétszáz négyzetméteres bemutatótérrel rendelkezik, itt öt fő attrakció kapott helyet. Az egyik legkülönlegesebb élményt az úgynevezett 5D-s univerzum adja, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt. Páratlan élményt nyújt az ötven férőhelyes planetárium, ahol az égbolt csodái a nyolc méter átmérőjű kupolán jelennek meg.

A csillagászati megfigyelőhelyen a világ sorozatban gyártott legnagyobb, 6,7 méter átmérőjű kupolája alatt nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap. Éjszaka pedig a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetünk.

Egyedi élményeket nyújtanak az ide fejlesztett VR-eszközök, amelyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett, vagy különböző küldetések részesei lehetnek az űrben, vagy a Holdon, vagy a Marson. A legkülönlegesebb küldetés egy kétfős játék, amikor a játékosok egy holdrovert vezetve egy izgalmas kalandban vesznek részt az Apollo-18 küldetés során.

Mivel nagy az érdeklődés, ezért aki teheti, mindenképpen előzetesen online vásárolja meg a belépőt, hiszen a látogatóközpont korlátozott számban tekinthető meg (az egyes helyszínek egy időben egyszerre húsz fő befogadására alkalmasak). Éves szinten harminchétezer látogatót vonz majd.

A látogatóközpont a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt kellemes és tartalmas kikapcsolódást kínál. A Bükki Csillagda a hétfői nap kivételével délelőtt fél 10-től délután fél 5-ig várja az érdeklődőket.

A szalagátvágásból pedig semmiképpen nem maradhattak ki a fideszes politikusok, például Tállai, Révész és Nagy István sem. Kampányidőszak van, fogadjuk el.

Kapcsolódó cikkek