Ukrán nagykövet: Semmilyen rezsicsökkentés nem igazolhatja ártatlan gyermekek halálát

Megosztás

Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete szerint sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait.

Szövetségesek vagyunk ebben a háborúban – mondta a Népszavának adott interjúban Ljubov Nepop, amelyet a HVG szemlézett. Ukrajna budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy hálásak a magyar kormánynak, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, és azért is, hogy felajánlotta sebesült katonák gyógyítását és segítséget nyújt a háború elől menekülő ukránoknak.

Az ukrán nagykövet hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem elegendő az, amit Magyarország és más partnereink tesznek. Nem kérik, hogy magyar katonák vagy más NATO-tagállamok katonái harcoljanak helyettük, de támogathatják Ukrajnát azzal, hogy politikai és szankciós nyomás alá helyezik Oroszországot, és segítik pénzügyileg is az ukránokat.

„A háború, amelyben a támadók atomerőműveinket is elfoglalják, közeledik a világhoz, és Ukrajna csak az első állomása. Sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait” – érzékeltette a probléma nagyságrendjét a nagykövet.

Ljubov Nepop szerint itt az ideje a világ „deputyinizálásának”. Megemlítette, hogy szerinte a Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy menessze orosz edzőjét.

“Ne hívjanak meg orosz művészeket, ne nézzenek orosz filmeket! Semmilyen Nemzetközi Beruházási Bank, semmilyen Paks 2, gázügy, rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát. Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni. Ha szemet hunyunk az embertelenség és a barbárság felett, bele tudunk-e nézni saját gyermekeink szemébe, s örülni az alacsony gáztarifáknak?

A nagykövet az ukrán elnökhöz hasonlóan kérte a NATO-t, hogy zárják le a légteret Ukrajna felett, mint mondta, „a többit mi magunk elvégezzük”.

Forrás: Népszava via HVG.hu; Fotó: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó cikkek