“Orbánék a nyomás miatt hátráltak meg, hogy feloldják a korlátozások nagy részét, de akkor a többit miért tartják fenn?”

Megosztás

Az ellenzék részben a saját sikerének tudja be, hogy Orbán Viktor és kormánya egyszer csak hatalmas fordulatot bemutatva hétfőtől eltörli a járványügyi korlátozások legnagyobb részét. De akkor miért van szükség továbbra is a járványügyi veszélyhelyzet fenntartására, ha ilyen jó a helyzet és miért fontos például a sztrájkjogot korlátozni? Érdekes ellentmondások a Fidesztől.

Az ötödik hullám lecsengőben van, az operatív törzs javaslatára a kormány lazít a járványügyi szabályokon. Hétfőtől eltörlik a maszkviselési kötelezettséget, és azt a lehetőséget is, hogy a munkáltatók elrendeljék a kötelező oltást. Ez alól kivételt jelentenek az egészségügyi és a szociális intézmények. Felfüggesztik továbbá az oltási igazolványra vonatkozó szabályokat is – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti kormányinfón.

„Az Egységben Magyarországért sikere: Orbánék ismét meghátrálni kényszerültek!” Ezzel a címmel küldött ki sajtóközleményt pár órával később az ellenzéki pártszövetség. „Az Orbán-kormány most engedni kényszerült” – írják közleményükben.

Fenntartottak azonban szerintük „egy sor fölösleges, a szabadságot továbbra is fölöslegesen korlátozó intézkedést”. A járványügyi korlátozások mellett haladéktalanul meg kell szüntetni az „indokolatlanul fenntartott veszélyhelyzetet, ami a hatalom visszaéléseinek melegágya, a szabadságjogok indokolatlan korlátozásának kerete” – írják. Semmi szükség nincs szerintük a sztrájktilalom fenntartása sem.

„Nyilvánvaló, hogy Orbánék csupán a politikai nyomás miatt szánták el magukat. Egyértelmű, hogy ha rajtuk múlik, akkor a kötelező oltást is bevezetnék – ahogy azt korábban már előkészítették.”

Hasonló részsikerként könyvelte el az ellenzék a külpolitikában, hogy „a háborút kirobbantó Putyin magyar hangjaként funkcionáló Orbán, ha nem is őszintén, de naponta kényszerül arcvesztésre.”

„A Moszkva által Druzsba-díjjal meghálált, Putyint még néhány hete is nyíltan éltető, az európai és magyar érdekeket egyaránt áruló külpolitika pedig, ha csak a szavak szintjén is, de meghátrálni látszik”

– írják, és azt követelik, hogy Orbán hagyjon fel a hintapolitikával, és „az orosz diktátor helyett álljon végre egyértelműen a Nyugat oldalára. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek