Itt tart jelenleg a lillafüredi kisvasút felújítása

Megosztás

Ha minden jól megy, nyárra már elkészülnek a munkálatokkal és újra teljes hosszában élvezhetjük a népszerű turistalátványosságot.

A tervek szerint az idei szezonnyitásra, azaz nyárra fejeződik be az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút eddigi legnagyobb fejlesztése. A forgalom részleges fenntartásával zajló teljes körű felújítás három évvel ezelőtt kezdődött. Gyakorlatilag olyan, mintha újratelepítették volna az egész közkedvelt kisvasutat, amely évente 220 ezer embert hoz közel a természethez.

Jól halad az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút átfogó felújítása, tudta meg a Boon.hu Pintyili Gergelytől, a társaság üzemigazgatójától. Az elmúlt időszakban megújították az utasfogadó tereket a kisvasút végpontjain, valamint a lillafüredi állomáson. A Miskolc-Dorottya utca végállomás teljes felújításon esett át: korszerű, akár egy nagyobb csoport fogadására alkalmas várótermet alakítottak ki, valamint a vizesblokkok mellett a forgalmi irodát is rendbe tették. A Diósgyőr-Majláth forgalmi telepen korszerűsítették a kiszolgáló épületeket, Lillafüreden pedig a peront, ami később további bővítésen esik majd át.

Garadnán egy erdei és vasúti tematikájú játszóteret hoztak létre, és megújították az Erdészettörténeti Gyűjtemény épületét is. A Szövetség-forrás környezetében esőbeállót, rönkbútorokat és szalonnasütőket helyeztek el. A völgy alján kialakítottak egy erdei „amfiteátrumot”, ahol előadásokat, erdei iskolai foglalkozásokat lehet tartani. Itt ugyancsak új szalonnasütő-helyek, rönkbútorok várják a kirándulókat.

Az időjárásnak köszönhetően télen sem állt meg a munka, hangsúlyozta Pintyili Gergely. Jelenleg a majláthi forgalmi telep átépítése zajlik, és amint a fagyok elmúlnak, a Garadna völgyében folytatódik a nyíltvonali korszerűsítés. A beruházás során kiemelt figyelmet kapnak a műtárgyak, a hidak, amelyeket folyamatosan újítanak majd meg. A vasúti közlekedés biztonsága érdekében rendbe teszik az útátjárókat és az azokat biztosító berendezéseket, sorolta az üzemigazgató.

Kapcsolódó cikkek