Már a Fideszen belül sem értenek egyet: Németh Zsolt az orosz félretájékoztatás ellen harcolna

Megosztás

A közmédia teljes gőzzel tolja a képünkbe a Kreml álláspontját, kizárólag orosz szemszögből láttatva az ukrán konfliktust, más vélemény nem is kerülhet adásba. Láthatóan Orbán Viktor is inkább ezen az állásponton van, ám több párttársa is szót emelt az ellen, hogy a magyarországi közmédia ilyen nyíltan az agresszor oroszokat támogassa.

Németh Zsolt, külügyi államtitkár egyenesen úgy fogalmazott, hogy fel kell venni a harcot az orosz félretájékoztatás ellen és visszaszorítani a Kreml által folyamatosan gyakorolt propagandát. Már a Fideszen belül sincs egységes álláspont, megy a magyarázkodás, de egyre nehezebb a dolog.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke is csatlakozott három balti államokbeli kollégájához, vagyis a lett, a litván és az észt parlament bizottsági elnökeihez, nyílt levélben tiltakozva az orosz-ukrán háborúban tapasztalható orosz félretájékoztatás ellen.

„Vegyük fel a harcot az orosz félretájékoztatás ellen!” – írta Németh Zsolt a csatlakozásáról. A felhívás aláírójaként ő is felszólítja a közösségi médiát a Kreml félretájékoztatásának visszaszorítására. A kezdeményezéshez 18 európai ország parlamenti bizottsági elnöke csatlakozott.

A felhívásban nem nevesítik a Kreml háborús propagandáját kiszolgáló platformokat, de a magyar közmédiát az utóbbi napokban már érte ez a vád. Erről és általában a háborús felek dezinformációjáról a csütörtöki kormányinfón is szó esett, és Gulyás Gergely miniszter azt mondta,

minden propaganda terjesztését korlátozni szeretnék Magyarországon (…) ha a közmédiában jelennek meg ilyenek, akkor ott kell megtenni a szükséges lépéseket, hogy ez ne forduljon elő.

Ami az évi 100 milliárd forint körüli összegből működő magyar közmédiát illeti, a minap a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa is felhívta a figyelmet „a szomszédunkban zajló tragikus események” – és a választási kampány – apropóján arra, hogy ezekben az időkben

a médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban.

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek