Öt év börtönt kapott a Borsodban kalauzt megütő ittas férfi

Megosztás

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa 2022. február 28-án ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, akivel szemben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Szerencsi Járási Ügyészség.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2020. május 5-én este a tiszalúci állomáson szállt fel a Szerencs felé tartó vonatra. A jegyellenőr sértett észlelte a vádlott ittas állapotát, ezért nem adott jelzést a mozdonynak az indulásra. A sértett felszólította a vádlottat menetjegye átadására, aki közölte: most szabadult a börtönből, ezért nincs jegye. A kalauz ekkor arról tájékoztatta, hogy a vonaton is megveheti azt, illetve felszólította a szabadulását igazoló okirat bemutatására. Mivel a vádlott ennek nem tett eleget és pénz híján jegyet sem tudott venni, így a sértett leszállította a vonatról. A vádlott a peronon arcon ütötte és leköpte a sértettet.

A jegyellenőr közfeladatot ellátó személynek minősül.

Az elsőfokon eljárt Szerencsi Járásbíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat, egyúttal kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből.

Az ítélettel szemben mind az ügyész, mind pedig a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be. A másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék a terhelt személyi minősültsége körében eltérő álláspontot foglalt el, amely a büntetés enyhítését vonta maga után, ezért a szabadságvesztés-büntetés tartamát 3 év 8 hónapra, a közügyektől eltiltás tartamát 4 évre enyhítette, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

Az ítélet jogerős.

Kapcsolódó cikkek