Az orosz kormány tanácsadója szerint így viselkednek a nagyhatalmak

Megosztás

Hétfő este a brit Channel 4 műsorában kérdezték Dmitrij Szuszlovot, a moszkvai Higher School of Economics nemzetközi kapcsolatok szakértőjét, az orosz kormány tanácsadóját. A beszélgetés azzal kezdődött, hogy a Lvivből bejelentkező műsorvezető, Matt Frei megkérdezte, hogyan tudják megindokolni civilek megölését, majd innen indulva messzire jutottak – ezt a 444.hu szemlézte.

Kérdés: Dmitrij, az ukránok, a férfiak, nők és gyerekek, akikkel beszéltem, nem akarják, hogy maguk itt legyenek.

Válasz: Nos, az amerikaiak miért nem mentek haza 2003-ban Irakból? Sajnálom, de nem a Paradicsomban élünk.

Az egy katasztrófa volt, senki sem akarja megvédeni azt a háborút. De az amerikaiak bűnei igazolják a bűnöket, amiket az oroszok most elkövetnek?

Igen, persze, hogy igazolják! Igen, persze, hogy igazolják! Mert a nagyhatalmak úgy viselkednek, mint a nagyhatalmak!

Mondja meg ezt annak a hatéves gyereknek Mariupolban, aki meghalt! Ez nonszensz, Dmitrij.

Hány gyerek halt meg Belgrádban, amikor a NATO bombázta? Hány gyerek halt meg Afganisztánban, Irakban, Líbiában? Ami még mindig egy fekete lyuk. Ne csináljuk már! Mi nem osztozunk abban a hübriszben…

De ettől még rendben van, hogy maguk most ezt csinálják? Ez a kérdés.

Ahogy mondtam, személy szerint nekem pszichológiailag nagyon nehéz elfogadni ezt a helyzetet, ami szerintem szörnyű, és amiről nehéz volt elképzelni, hogy bekövetkezik. De látom benne a rációt. Megértem a célokat. Elfogadom, hogy nagyon magas az ár. De mivel már elkezdődött ez a művelet, nincs más lehetőség, mint végrehajtani.

Kapcsolódó cikkek