Rusvai: Aki eddig nem vette fel az oltást és egészséges, most már ne is tegye!

Megosztás

Vannak veszélyeztetett korosztályok és csoportok, ahol érdemes lehet elgondolkodni a negyedik oltáson, de alapvetően most hónapokig nem igazán ajánlja a virológus, hogy további oltásokkal bombázzuk szervezetünket. Őszre jó eséllyel csak nagyon gyenge formában, az influenzánál is gyengébb tünetekkel térhet vissza a koronavírus, nem kellene korlátozások.

„Túl vagyunk a járványhullám csúcsán, hiszen a fertőzötteknek, a lélegeztetőgépen lévőknek és a kórházban ápoltak számának ötnapos csúszó átlaga jó ideje csökken” – mondta el a Miskolc Televízió és a minap.hu érdeklődésére Rusvai Miklós. A virológus hozzátette, ezek a számok sosem egyszerre tetőznek, hanem két-háromhetes eltolódással. Ezek alapján a halottak számában is folyamatos javulást vár az elkövetkező hetekben.

– Az, hogy a járványhullám csúcsának lecsengése után hogyan alakul a járványgörbe, nehezen jósolható meg, de én arra számítok, hogy májusig sajnos még folyamatosan lesznek friss fertőzések, kórházba is kerülnek emberek, és halálos áldozatok is lesznek, de már nem olyan nagy számban, mint korábban. Úgy gondolom, hogy a járvány május végéig alacsonyabb számok mellett velünk marad, nyáron fúj majd visszavonulót – jelentette ki Rusvai.

A szakember szerint nyáron minimális esetszámra kell majd készülni, úgy ahogy a mögöttünk hagyott két nyáron is, aztán ősszel elképzelhető, hogy új erőre kap a koronavírus, ez azonban már árnyéka sem lesz a korábbi hullámoknak.

„Remélhetőleg már csak enyhe légzőszervi fertőzés, tehát nátha formájában tér majd csak vissza a vírus. Éppen ezért úgy gondolom, hogy zárlati intézkedésekre, maszkviselésre, online oktatásra, vagy egyéb korlátozásokra az utazások és a hétköznapi élet vonatkozásában már nem kell majd számítani” – vélekedett.

Rusvai elmondta azt is, véleménye szerint három héten belül értelmetlenné válik a hazánkban még jelenleg érvényben lévő korlátozások fenntartása is. „Számos olyan nyugati ország jelentette már be a korlátozások megszüntetését, ahol az ötödik hullám hamarabb kezdődött, ezért értelemszerűen hamarabb le is csengett. Hazánkban ez az adatok tükrében három hét múlva válhat aktuálissá. Természetesen a korlátozások feloldása politikai döntés függvénye, de járványtani értelemben akkor már nemigen lesz szükség rájuk” – tette hozzá.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy aki eddig nem vette fel az oltást, fiatal és egészséges, most már ne tegye, várjon vele őszig. Ellenben azok, akik a rizikócsoportba tartoznak: 80 év felettiek, immunhiányos állapotban lévő, krónikus betegek, túlsúllyal küzdők, nekik mindenképpen ajánlja a negyedik, megerősítő oltást a szakember.

Kapcsolódó cikkek