Miskolcon is aggódnak az ukránok a kialakult háborús helyzet miatt

Megosztás

A helyi nemzetiségi önkormányzatnál ugyan rettentően el vannak keseredve, hogy hazájukat orosz agresszió érte csütörtök hajnalban, de egyáltalán nem érte őket váratlanul.

A miskolci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke folyamatos kapcsolatban áll az ott élő rokonaival, barátaival, egyikükkel a Minap.hu beszélni is tudott.

„Nem ért minket váratlanul a támadás híre, lelkiekben már fel voltunk rá készülve” – mondja Ignácz Viktória. Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat helyi elnökének több barátja, rokona – köztük idős emberek – élnek Kijevben.

– Aggódunk miattuk, aggódunk, hogy hová fog vezetni ez a háború – mondja a kialvatlanság miatt fáradtan. Merthogy a Miskolcon élő elnök hajnal óta kapja a híreket, figyeli a híradásokat.

– Az első SMS-t 5 órakor kaptam, megrázó volt. Egy kint élő ismerősömtől jött az első üzenet: „elkezdődött”, írta a barátnőm, akinek a férje egyébként harcolt Donyeckben nyolc évvel ezelőtt. Aztán felhívott a legjobb barátnőm, aki elmondta: egy óriási robbanásra ébredt hajnalban – meséli.

Azt mondja, a fővárosban élő rokonai nem menekültek el egyelőre. Megerősítették neki a híradásokban hallottakat, miszerint reggelre szinte megbénult Kijev. Még a boltba is nehéz volt lejutni, akkora volt a forgalom a városban, főleg onnan kifelé.

– A katonaismerőseim mondták ezt nekem. Ők már a bőröndjükön ülve várták a jelzést, hogy indulniuk kell az állomásaikra. Azt is elmondták, hogy az emberek tömegével menekülnek Kijevből, de a vezetés mindenkit igyekszik megnyugtatni, hogy elkerüljék a pánikot – teszi hozzá.

Ignácz Viktória egyébként a 2014-es események kapcsán járt a háborús övezetben, humanitárius segélyt vittek és osztottak szét a kelet-ukrajnai területeken. Rengeteg tapasztalatot szerzett akkor, milyen a háború árnyékában élni.

– Nem hiszem, hogy a mostani helyzet egy-két nap alatt rendeződne. Köztudott, hogy ha az oroszok megindulnak, akkor nincs pardon. Az ukránok nyolc éve élnek feszültségben, fenyegetettség alatt. Kimerültek – írja le tapasztalatait.

Nemcsak a fővárost, Kijevet érte támadás, hanem mások mellett Harkovot, Herszont, Odesszát, és a magyar határtól 330 kilométerre található Ivano-Frankivszkot is.

Kapcsolódó cikkek