Putyin máris “békefenntartó” katonai alakulatokat küldött Kelet-Ukrajnába – mit tehet ilyenkor a Nyugat, amely ezt ellenzi?

Megosztás

Gyakorlatilag egy nem igazán bújtatott megszállás zajlik hajnal óta Ukrajna keleti régióiban. Az ENSZ és a nyugati hatalmak is elítélik Oroszországot ezért a lépésért, de jelenleg 1:0 Putyin javára.

Vlagyimir Putyin – aki hétfőn elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság (LDNR) függetlenségét – még hétfőn este aláírta az elnöki rendeletet, amelynek értelmében „békefenntartás” céljából Oroszország a reguláris hadsereg erőit vezényelte Kelet-Ukrajnába, a szakadár területekre. Amerikai beszámolók szerint mintegy 190 ezer orosz katona állomásozott múlt pénteken a határnál.

Erre az Oroszország és az LDNR között, a függetlenségi dokumentum után rögtön elnöki kézjeggyel ellátott Barátság és Kölcsönös Segítségnyújtás Egyezménye ad alapot. 

Az Egyesült Államok és az Európai Unió Putyin bejelentése után rögtön szankciókat lengetett be. Sajtóértesülések szerint az EU-ban nincs összhang arról, hogy milyen gazdasági büntetőintézkedéseket is vezessenek be, ugyanis európai gazdasági érdekek is sérülnének. Beszédes, hogy az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2-ről az európaik nem nyilatkoznak, pedig Washington korábban az intézkedések célpontjának minősítette. 

A Fehér Ház kezei is úgy tűnik, meg vannak kötve. Bár az elnöki adminisztráció azonnal szankciókat léptetett hatályba, azok abban merültek ki, hogy

MEGTILTOTTÁK AZ AMERIKAI CÉGEKNEK A PÉNZÜGYI BEFEKTETÉST A KREML ÁLTAL FRISSEN ELISMERT SZAKADÁR NÉPKÖZTÁRSASÁGOKBA. 

Eközben Luhanszk és Donyeck utcáin pezsgővel, tűzijátékokkal és az orosz trikolórral, himnusszal ünnepeltek Vlagyimir Putyin bejelentése után. Jóllehet, Donyeck központjában az orosz állami hírügynökség által készített felvételek alapján mintegy húsz ember ünnepelt.

Ukrán források arról számoltak be hétfőn este, hogy az orosz hadsereg csapatai már Putyin bejelentése után be is vonultak a szakadár területekre, a Donyecktől 15 kilométerre található Makijivka lakosai páncélozott orosz járműveket láttak.

A GUARDIAN NEVE ELHALLGATÁSÁT KÉRŐ FORRÁSA ÚGY FOGALMAZOTT: „EGY NAGYOBB OROSZ KONVOJ FELFEGYVERKEZETT KATONÁKAT ÉS ELLÁTMÁNYT SZÁLLÍTOTT, MINTEGY MÁSFÉL ÓRÁN KERESZTÜL VONULTAK”.

Az említett baráti megállapodás Oroszország és a szakadár népköztársaságok között lehetővé teszi, hogy az orosz hadsereg és szakadár fegyveres erők

  • közösen gyakorolják az LDNR határainak védelmét,
  • koordinálják védelmi műveleteiket,
  • szabadon használhassák az egymás területein lévő katonai infrastruktúrákat és bázisokat.

Emellett az egyezmény garantálja, hogy elismerjék egymás hatósági dokumentumait, továbbá Oroszország magára vállalja az LDNR pénzügyi rendszerének fenntartását, abból kiindulva, hogy a szakadár területeken már jó ideje az orosz rubel a hivatalos fizetőeszköz. 

Ami a Kreml hosszú távú terveit illeti:

A BARÁTSÁG ÉS A KÖLCSÖNÖS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS EGYEZMÉNYÉT TÍZ ÉVRE ÍRTÁK ALÁ, TEHÁT AZ OROSZ HADSEREG LEGALÁBB ENNYI IDEIG KAPOTT FELHATALMAZÁST ARRA, HOGY UKRAJNA NEMZETKÖZILEG ELISMERT HATÁRAIN BELÜL ÁLLOMÁSOZZANAK.

Fontos megjegyezni, hogy mindemellett legalább félmillió orosz útlevelet adtak ki a Donbaszban, tehát Oroszország saját állampolgárainak tekinti a kelet-ukrajnai szeparatista területek élőket.  

A nyugati országok sorra jelentették be már hétfőn este, hogy szankciókat helyeztek kilátásba Oroszországgal szemben. Több légitársaság, köztük az Air France és a Lufthansa is felfüggesztette ukrajnai járatait a konfliktus miatt.

Megszólalt az ENSZ főtitkára is

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára Kijev szuverenitásának megsértésének minősítette azt, hogy Oroszország két kelet-ukrajnai szeparatista régiót függetlennek ismert el. A főtitkár úgy véli, hogy az Orosz Föderáció döntése sérti Ukrajna területi integritását és szuverenitását, és nem egyeztethető össze az Egyesült Nemzetek Alapokmányának elveivel – fogalmazott az AFP által publikált közleményében. (Index.hu)

Úgy ismerjük Vlagyimir Putyint, mint aki ettől rettentő módon megijedne?

Kapcsolódó cikkek