Tállai András: Nincs értelme az áfacsökkentésnek, mert az emberek nem éreznének belőle semmit

Megosztás

Bizonyos élelmiszerek áfája lehetne sokkal kisebb is, így kevesebbet kellene fizetnünk érte a boltokban. Tállai államtitkár úr azonban nem támogatja a felvetést, maradjon csak magas az az adó.

Varga Mihály nevében Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára válaszolt Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek, amikor arról érdeklődött, hogy miért nem lehet alacsonyabb a mentes élelmiszerek áfája. Szél a Facebook-bejegyzésében azt írja, egy, az ételallergiát és az azzal járó extra terheket jól ismerő választópolgártól kapott nemrég megkeresést a témával kapcsolatban, ezért úgy döntött, a kormányhoz fordul – írja a Hvg.hu.

Szél szerint mentesen élni meglehetősen drága, mert a gluténmentes liszt kilója 1500 forint felett van, a pékáruval pedig még a legkedvezőbb ár esetében is a kilónkénti 2000 forint feletti árral kell számolni.

Szerinte azonban ez lehetne olcsóbb is. Erre Lengyelország példáját hozta, ahol a gluténmentes termékek után csak 5 százalékos áfát kell fizetni, míg Magyarországon ez 27 százalék.

„Varga Mihály nevében Tállai András közölte, hogy az árakat alapvetően nem az áfa kulcsa határozza meg, ezért ha csökkentenék is az áfát, a fogyasztók abból semmit se éreznének, a költségvetésnek viszont fájna, úgyhogy nem lesz áfacsökkentés. Ezen a ponton megjegyzem, sajátos érvelés ez attól az államtitkártól, aki pár éve a sertéshús 22 százalékos áfacsökkentése kapcsán még azt hangoztatta, hogy azt várják a lépéstől, hogy a fogyasztói árak is csökkenni fognak”

– írta bejegyzésében Szél Bernadett.

Tállai András válaszában arra is kitért, hogy az áfacsökkentés helyett a kormány a családi pótlékkal segíti a gluténérzékeny gyermeket nevelő családokat.

Kapcsolódó cikkek