Biden: Oroszország a következő napokban megtámadja Ukrajnát, Putyin már döntött

Megosztás

Hírszerzési információkra hivatkozva azt is közölte az amerikai elnök, hogy álcázott orosz egységek támadnak majd először saját katonáikra, hamis (ukrán) zászlók alatt, hogy ezzel ürügyet szolgáltassanak a válaszcsapásra és az annexióra.

Oroszország a következő napokban megtámadja Ukrajnát – mondta Joe Biden amerikai elnök egy tévében is közvetített, a Fehér Házban tartott beszédben. „Meg vagyok győződve róla, hogy meghozta a döntést” – mondta Vlagyimir Putyinról, mivel elmondása szerint az amerikai hírszerzés információi alapján kiderült számára, „a következő napokban, a következő héten” az orosz hadsereg elindítja Ukrajna invázióját – írja a BBC. A jelentés szerint a célpont Kijev, Ukrajna fővárosa lesz.

Biden szerint Washingtonnak oka van azt feltételezni, hogy Moszkva úgynevezett „Hamis Zászló Műveletre” készül, hogy ürügyet teremtsen a belépésre. A Hamis Zászló(s) Művelet (False Flag Operation) az a katonai hadművelet, amelynek során álcázott egységek más, kívülálló erők nevében követnek el támadást saját embereik vagy erőforrásaik ellen, azzal a céllal, hogy legitimálják a katonai beavatkozást.

A Biden-adminisztráció egyik tisztségviselője szerdán közölte, hogy Oroszország újabb 7000 katonát vezényelt az ukrán határ mellett felsorakozott egységei mellé, valamint hamisnak minősítette Moszkva azon állításait, miszerint katonai erőket vontak ki a területről. Biden mostani tájékoztatása alapján amerikai becslések szerint 169 és 190 ezer között van az Ukrajna közelében állomásozó orosz katonák száma, beleértve azokat a donyecki és luhanszki harcosokat is, akik Oroszország támogatását élvezik. (Hvg.hu)

(A borítókép forrása: Index.hu)

Kapcsolódó cikkek