Elbukta a jogállamisági pert a magyar kormány

Megosztás

Ez azt jelenti, hogy jogállamisági feltételekhez köthetik az uniós pénzek kifizetését.

Elutasította az Európai Unió Bírósága azt a magyar és lengyel keresetet, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be – számolt be róla a HVG.hu.

Az ítélet megállapította: a mechanizmust megfelelő jogalappal fogadták el, az összeegyeztethető az uniós alapszerződés 7. cikk szerinti eljárással, és tiszteletben tartja különösen az Unióra ruházott hatáskörök korlátait, valamint a jogbiztonság elvét.

A pártok már reagáltak is a döntésre: “Az Európai Bíróság mai döntése után egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány antidemokratikus működése miatt mostantól minden egyes magyar állampolgárnak súlyos, konkrétan forintosítható árat kell majd fizetni” – írta a hat ellenzéki pártot tömörítő Egységben Magyarországért pártszövetség.

Az ellenzéki pártok szerint a Fidesz végérvényesen elbukta a csatát az Európai Bizottsággal szemben, „így kimondható, hogy mostantól az Uniónak joga lesz szankciókkal sújtani a jogállamisági normákat megsértő tagállamokat”. A pártok hozzátették, hogy a döntés fényében az áprilisi választások tétje „még világosabbá vált: amennyiben a Fidesz győz, akkor nem fogunk hozzájutni a magyar embereket, a magyar gazdaságot megillető forrásokhoz. 

A Fidesz rövid közleményben reagált a luxembourgi bíróság döntésére. Azt írták, hogy „Magyarországot valójában a gyermekvédelem miatt akarják megbélyegezni”. Szerintük az EU hónapok óta politikai bosszúhadjáratot folytat Magyarország ellen, ennek csupán egy következő állomása volt a jogállamisági per. A Fidesz szerint „Brüsszelben előre meg volt írva az ítélet Magyarország ellen, kihirdetését pedig a magyar választásokra időzítették, így akarják a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalt hatalomra segíteni. A baloldal miniszterelnök-jelöltje maga megmondta, hogy a baloldal hatalomra kerülése „főnyeremény lenne Brüsszelnek”, hiszen a baloldali kormány beengedné az LMBTQ-propagandát is az óvodákba és iskolákba is”.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek