Djokovic: Inkább feláldozok trófeákat, mint hogy beoltassam magam

Megosztás

A világelső szerb teniszező nem oltásellenes, de szeretné, ha az emberek maguk dönthetnék el, mit visznek a szervezetükbe és nem kényszerítik őket ilyenre.

Ausztráliai botránya óta először szólalt meg érdemben Novak Djokovic, a férfi tenisz világranglista vezetője a BBC-nek adott exkluzív interjújában. Djokovic azt állította, hogy nem tagja az oltásellenes mozgalomnak, de támogatja az egyén döntési szabadságát a témában. Amikor a BBC újságírója azt kérdezte tőle, hogy a vakcinakérdésben elfoglalt álláspontja miatt kész lenne-e lemondani az indulásról olyan Grand Slam tornákon, mint a wimbledoni bajnokság vagy a francia nyílt bajnokság, minden idők egyik legjobb teniszezője ezt válaszolta:

“Igen, ezt az árat kész vagyok megfizetni.”

Djokovic a BBC-nek azt mondta, hogy az Ausztrál Openre való elutazása előtt olyan alapon szerezte meg az orvosi felmentést az országba való belépéshez, hogy nem sokkal korábban átesett a covidon.

“Soha nem voltam az oltások ellen” – szögezte le a játékos, aki inkább nem lesz a valaha volt legsikeresebb teniszező, mint hogy beoltsák. Djokovic megerősítette, hogy gyerekként megkapta a kötelező oltásokat, de mindig támogatta, hogy az ember szabadon eldönthesse, mit visz be a szervezetébe.

A teniszező azt mondta, hogy reméli, egyes tornákon változni fognak az indulás feltételei, még sok évig aktív játékos maradhat. Ugyanakkor megerősítette, hogy inkább lemond a lehetőségről, hogy statisztikailag is minden idők legnagyobb férfi teniszezőjévé váljon, ha ennek a kötelező oltás a feltétele. Amikor visszakérdeztek, hogy miért, a szerb sportoló ezt válaszolta:

“Mert a saját testemről hozható döntések elvei fontosabbak, mint bármilyen cím vagy mint bármi más. Amennyire csak lehetséges, egy hullámhosszon szeretnék lenni a testemmel.”

(via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek