Ijesztő: az EU vizsgálatot indít, mert egyre több jelentés érkezik a Covid-vakcinák okozta menstruációs zavarokról

Megosztás

Itt bizony nem a keleti oltóanyagokról van szó, hanem a Pfizer és a Moderna a fő érintett. Az Európai Gyógyszerügynökség felülvizsgálja ezen oltóanyagokat. Visszaüthet, hogy nincs megfelelő, hosszabb távú tapasztalat egyetlen oltóanyaggal sem. Hogyan is lehetne?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága közölte, hogy felülvizsgálja a Pfizer, és a Moderna oltóanyagát mivel több olyan jelentés is érkezett, olyan nőktől, akik erős menstruációs vérzésről és a menstruáció elmaradásáról számoltak be az oltás után – írja a Reuters

Az ügynökség szerint még nem egyértelmű, hogy van-e ok-okozati összefüggés az oltóanyagok és a jelentések között.

A menstruációs zavarok számos alapbetegség, valamint a stressz és a fáradtság miatt is előfordulhatnak – mondta az EMA, hozzátéve, hogy a COVID-19 fertőzést követően is jelentettek ilyen zavarokat.

A COVID-19 elleni védőoltás a menstruációs ciklus hosszának kis mértékű, átmeneti változásával hozható összefüggésbe a National Institutes of Health által finanszírozott, nemrégiben készült tanulmány szerint, amely egy menstruációs ciklusokat nyomon követő okostelefonos alkalmazás közel 4000 felhasználójának adatait gyűjtötte össze.

Az EMA azonban decemberben közölte, hogy nem állapított meg kapcsolatot a menstruációs ciklus változása és a COVID-19 vakcina között, miután egy norvégiai tanulmány szerint egyes nőknél az oltás után erősebb volt a menstruáció.

A rendelkezésre álló bizonyítékok áttekintése után az EMA Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) közölte, hogy az összes rendelkezésre álló adat értékelését bekéri, beleértve a betegek és egészségügyi szakemberek jelentéseit, a klinikai vizsgálatokat és a publikált szakirodalmat. Az ügynökség a közleményükben hozzátette, hogy arra sincs bizonyíték, hogy a COVID-19 vakcina befolyásolta volna a termékenységet. (168.hu)

Kapcsolódó cikkek