További szavazatszámlálók jelentkezését várják az ellenzéki pártok

Megosztás

Csak összefogással és a választás tisztaságának megőrzésével verhető meg a Fidesz, és csak így lehet megakadályozni azt, ami 2018-ban feltehetően történt.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, jelenleg is tart az ellenzéki szavazóköri delegáltak toborzása a 20K22 platform segítségével. Közölte, már több mint 18 ezren regisztráltak szavazatszámlálónak, de ez nem elegendő, a cél ugyanis az, hogy minden magyarországi szavazókörben két ellenzéki szavazatszámláló dolgozzon.

Szerinte csak így lehet biztosítani teljes körűen a választások tisztaságát, ezért azt kérte az ellenzéki szimpatizánsoktól, jelentkezzenek a 20k.hu oldalon.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt felidézte, hogy a napokban került nyilvánosságra az Unhack Democracy civil szervezet jelentése a 2018-as választásokról, miszerint komoly az esélye annak, hogy a Fidesz a kétharmadot választási csalásnak köszönhette négy évvel ezelőtt.

Ez azért történhetett, mert nem volt minden szavazókörben ellenzéki delegált – tette hozzá. Kijelentette: 2022-ben nem fogják hagyni, hogy a Fidesz megmásítsa a magyar emberek döntését, ezért az ellenzék a 20K civil szervezettel együtt gondoskodni fog arról, hogy minden választókörben legyen ellenzéki szavazatszámláló.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt emlékeztetett arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a napokban komoly aggodalmát fejezte ki a 2022-es magyarországi választások miatt. Hozzátette: az EBESZ úgy döntött, hogy “egészen példátlan módon” április 3-ra több mint kétszáz választási megfigyelőt küld Magyarországra, hogy ellenőrizze a választás tisztaságát.

Kitért az igazságügyi miniszter EBESZ-megfigyelőkkel kapcsolatos nyilatkozatára, amit úgy kommentált: “Varga Judit egy picit fordítva ül a lovon. Az EBESZ nem azért jön ide, hogy beavatkozzon a magyarországi választásokba, hanem azért, hogy megakadályozza, hogy Varga Judit beavatkozzon a magyarországi választásokba”.

A Párbeszéd politikusa jelezte, a választások tisztaságért elsősorban a magyar állampolgárok felelősek, ezért az ellenzéki pártok gondoskodni fognak arról, hogy minden egyes szavazókörben legyen szavazatszámlálójuk.

Az áprilisi választáson és népszavazáson több mint 10 ezer szavazatszámláló bizottság működik majd.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó cikkek