Ki kell adnia a kormánynak a Mátrai Erőmű megvételével kapcsolatos dokumentumokat

Megosztás

Célt ért Tóth Bertalan MSZP-társelnök: ki kell adni a 2019–2020-as tulajdonosi határozatokat, méghozzá a szöveg kitakarása nélkül.

A Fővárosi ítélőtábla változtatás nélkül helybenhagyta Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli vagyonminiszternek az állami MVM-mel kapcsolatos, 2019-es és 2020-as tulajdonosi joggyakorlói határozatai kiadásáért indított perben a felperes, Tóth Bertalan MSZP-társelnök számára kedvező elsőfokú ítéletet – írta meg a Népszava.

Tóth Bertalan főként a Mátrai Erőművel kapcsolatban kért ki adatokat, elsősorban a vásárlás körülményeire volt kíváncsi. Másfelől pedig Máger Andreától, a  nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli vagyonminisztertől kért adatokat, hiszen ő már négy éve magához vonta az MVM tulajdonosi jogait a Nemzeti Vagyonkezelőtől.

Tóth ugyan az elmúlt években kapott már dokumentumokat, de azok mind használhatatlanok voltak a sok kitakarás miatt.

A szocialista politikus a pert első fokon tavaly októberben nyerte meg, az ítéletet pedig a mostani döntésével a Fővárosi Ítélőtábla változtatás nélkül helybenhagyta. Máger ugyan még a Kúriához fordulhat felülvizsgálati kérelemmel, de az ítélet jogerős és végrehajtható.

Tóth Bertalan közösségi oldalán azt írta: 

Mindenkinek joga van tudni, miért, hogyan és kinek akarja átjátszani a Fidesz az egyik legértékesebb nemzeti vagyonunkat. Ezekből a papírokból ugyanis ki kell derülnie például, hogy mikor és milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros Lőrinc veszteségeinek kipótlására, vagy hogyan készítették elő a köztulajdonban álló MVM privatizálását.

Forrás: Népszava, Index

Kapcsolódó cikkek