Borsodban is akadnak olyan területek, ahol ólommal szennyezett lehet az ivóvíz – térkép

Megosztás

Hazánkban többségében nem kell az ivóvíz szennyezésétől tartani, de különösen a régi építésű otthonoknál gondot okozhat az ólomszennyezés. Miskolcon, illetve megyénkben is megnézhetjük egy kidolgozott térkép alapján, veszélyeztetett területen élünk-e.

Magyarországon a lakosság 99 százaléka hozzáfér a közüzemi vízellátáshoz – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss ivóvízminőség-jelentéséből, amelyet a Portfolio ismertetett. A statisztika szerint a legrosszabb az ellátottság Bács-Kiskun megyében, ahol csak a lakások 83 százalékában van vezetékes víz. Budapesten és a Dunántúl nagy részén viszont csaknem 100 százalékos a lefedettség.

Magyarország nagy részén az ivóvíz minősége megfelelő. Bács-Kiskun, Baranya és Borsod megyében azonban elfordult a vezetékes vízben határérték feletti növényvédőszer-tartalom. Ezek a mezőgazdaságból származnak, a vízforrásba bemosódó rovarölő- és gombaölőszerek maradványai.

Az ivóvíz mérgezettségének másik oka geológiai lehet, ilyenkor a kőzetből kerülnek ártalmas anyagok a vízbe. Legfontosabb ezek közül az arzén, amely bizonyítottan rákkeltő hatású. A határérték feletti arzéntartalmat Csongrád megye délkeleti csücskében, Makó térségében és a környező falvakban mutatták ki, továbbá a Békés megyei Nagybánhegyesen.

Kockázatot jelent továbbá az ólom, amely a régebbi épületek belső ólomcsöveiből kerülhet az ivóvízbe. Ilyen házak elsősorban a nagyobb városokban, valamint a fővárosban fordulnak elő, összesen 746 ezer embert érint ez a probléma. A lakóházak belső vezetékeinek cseréje a tulajdonos felelőssége. Az ólomkockázati térkép segítségével mindenki utánanézhet, lakhelyén kell-e tartani ólomszennyeződéstől. Kattintson a térkép linkjére és pontosan meghatározhatja, veszélyeztetett területen él-e.

Kapcsolódó cikkek