Az OLAF kiadta az Elios-ügy nyomozati aktáit

Megosztás

Kiadta az OLAF, azaz az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az Elios-ügy nyomozati aktáit, így nyilvánossá válhat a teljes dokumentáció, közölte a Facebook-oldalán Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő.

A videóban arról beszélt, hónapok óta levelezett az OLAF főigazgatójával, és egy több mint hétéves ügy végére kerülhet pont.

Miután az OLAF nem akarta kiadni az ügy aktáit, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beperelte az Európai Bizottságot, amiért szerinte falaznak Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének. Szeptemberben egyébként az Európai Bíróság úgy határozott: az ügy aktáit hozzáférhetővé kell tenni.

A korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios több település közvilágításának korszerűsítését végezte néhány évvel ezelőtt, de a sok minőségi kifogás mellett felmerült az is, hogy a közbeszerzési eljárások irányítottak voltak, a kiírók és a pályázók között személyi összefonódásokat tapasztaltak. A korszerűsítéshez uniós pénzeket is igénybe vettek, ezért az EU Csalásellenes Hivatala (OLAF) nyomozást indított.

Az OLAF a 35 vizsgált pályázatból 17-nél állapította meg, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál.

Az OLAF elküldte a magyar hatóságoknak a jelentést, Magyarországon azonban semmilyen büntetőjogi felelősségre vonás nem történt, a 13 milliárd forintos EU-s hozzájárulásról pedig lemondott a kormány.

Kapcsolódó cikkek