Márki-Zay szerint 40 százalék esélye van legyőzni Orbánt

Megosztás

Londoni elemzők számításai alapján állítja ezt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki szerint azonban eleve nem lehet igazságos választásról beszélni.

Európa és talán a világ egyik legfontosabb idei választásának nevezte a magyart podcastja bevezetőjében az FT-s Gideon Rachman, aki elsőnek azt kérdezte Márki-Zay Pétertől, hogy mit gondol, mekkora esélye van nyerni Orbán Viktor ellen. Márki-Zay szerint 40 százalék, mert néhány londoni elemző ennyire tette az esélyeit az előválasztási sikert követő napon, szóval azóta is ezt a számot mondja be mindig – szemlézte a beszélgetést a hvg.hu.

Az ellenzéki jelölt arról beszélt, hogy Orbán a hatalom megtartására kiépített rendszere “egy tökéletes építmény”, amit úgy húzott fel, hogy bevehetetlen legyen. Az viszont a magyarok “csodálatos szívósságát” dicséri, hogy még 12 év agymosás után is van esély legyőzni Orbánt.

Rachman megkérdezte, hogy ez vajon egy szabad és igazságos választás lesz? Mire Márki-Zay elmondta, hogy egyáltalán nem, mert Orbán átrajzolta a választási kerületeket, átírta a választási törvényt, úgy, hogy akár 30 százalékkal is el lehessen vinni egy kerületet, ha az ellenzék töredezett.

Márki-Zay arról is beszélt, mennyire nem indulnak egyenlő esélyekkel a felek a médiában. Ezt azzal érzékeltette, hogy az előválasztáson 850 ezer magyar vett részt, a két körben összesen több mint 1,3 millió szavazatot adtak le, ennek ellenére “az állami média erről nem tudósított. Egyáltalán. Semmit sem.” Az előző ciklusban az egyik ellenzéki párt négy év alatt összesen ötpercnyi megszólalási lehetőséget kapott a köztévén. Őt magát pedig azóta “nem engedték be” a tévébe, amióta az ellenzék közös jelöltjévé lépett elő.

A miniszterelnök-jelölt azt is elmondta, hogy az ellenzéki pártszövetségnél még mindig hiszik, hogy az ellenzéket a magyarok 53 százaléka támogatja, a kérdés az, hogy ők képesek lesznek-e egyfelé szavazni. Szerinte, ha sokan elmennek szavazni, és megmarad az egység, akkor Orbán legyőzhető, de ha mégsem győzik le, akkor “remélhetőleg” már nem kétharmaddal megy neki az újabb ciklusnak.

Itt is nehezített a pálya, folytatta Márki-Zay, mert a Fidesz kamupártokat, kamujelölteket is bevet az ellenzék megosztására, és van nekik egy “náci alosztályuk, ahogy azt viccből mondani szoktam,” a Mi Hazánk, ami tisztán szélsőjobbos párt, és szerinte nyilvánvalóan a Fidesz támogatja, rengeteg pénzzel. Márki-Zay szerint a Fidesz kiszervezte a Mi Hazánknak az oltásellenes magyarok megszólítását.

Forrás és a beszélgetés további részletei: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek