A szakszervezetek szerint fenyegetően léptek fel a sztrájkoló pedagógusokkal szemben

Megosztás


A két nagy pedagógus-szakszervezet képviselői szerint több intézménybe is delegációk vonultak ki, hogy lebeszéljék a tanárokat a munkabeszüntetésről.

„Voltak olyan intézmények, ahol a tankerület részéről egész delegációk, megfigyelők vonultak ki, hogy rávegyék a kollégákat, hagyják abba a sztrájkot. Korábban az intézményvezetőket szóbeli utasítással vették rá arra, hogy arról tájékoztassák – szabálytalanul – a szülőket, hogy küldjék be a gyerekeket órákra, mert a sztrájk nem jogszerű”

– mondta Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja. Ebből információik szerint aztán feszültség is adódott, mert ki kellett találni, hogy ki menjen be a beérkező gyerekeket felügyelni.

„Egészen elképesztő nyomást gyakoroltak a szülőkre és a pedagógusokra. Köszönet a szülőknek, akik nem küldték be a gyerekeiket!”

– mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Hozzátette, a kétórás figyelmeztető sztrájkban felhívták a társadalom figyelmét arra, hogy nagy baj van az oktatásban, mert hamarosan nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket. Ha a mai diákok nem kapnak minőségi oktatást, nem lesz belőlük minőségi munkavállaló.

„A pedagógusok már kaptak egy életpályát, köszönik, nem kérik”

– tette hozzá.

A szakszervezeti vezetők szerint 10 óráig nem adott be fellebezést a kormány az elsőfokú bírósági döntés ellen, és mivel megvalósult a sztrájk, a másodfok ezzel nem fog foglalkozni.

„Ahelyett, hogy megegyeztek volna velünk, inkább veszélyeztették a sztrájk megvalósítását, és fenyegették a résztvevőket”

– mondták.

Kapcsolódó cikkek