Kásler szerint akár a 30 ezret is elérheti a napi új fertőzöttek száma

Megosztás

További emelkedésre számít a hetekben a miniszter, aki emiatt az oltások fontosságát hangsúlyozta.

Az várható, hogy az elkövetkező egy-két hétben emelkedni fog a fertőzöttek száma, ami akár a harmincezret is elérheti – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat új adásában, amelyet az Index.hu szemlézett. Hozzátette ugyanakkor, hogy a betegség lefolyása gyengébb, mint az eddig ismert vírusvariánsoknál.

Kásler Miklós kiemelte, hogy az oltatlanok aránya Magyarországon eléri az egyharmadot, ők vannak a leginkább kitéve a betegségnek.

“Elsősorban nem azt kell figyelembe venni, hogy ki hány oltást kapott eddig, hanem hogy a második oltást, a harmadik oltást mennyi idővel ezelőtt kapta meg az illető” – mutatott rá Kásler Miklós. Három-négy hét kell a második vagy a harmadik oltás után, hogy kialakuljon egy magas védettségi szint – magyarázta a miniszter.

Arról is beszélt, hogy a védelem körülbelül négy hónapig áll fenn. A hetedik, nyolcadik hónapban az elért védettségi szint csupán fele marad meg.

A harmadik oltásnak azért van értelme, mert minden korcsoportban a lecsökkent védettséget nagyon határozottan körülbelül 90 százalékra emeli – hangsúlyozta Kásler Miklós. Izraeli adatokra hivatkozva elmondta, hogy a negyedik oltás után háromszor nagyobb a védettség a fertőzéssel szemben. Magyarországon egyelőre csak az időseknek és az immunhiányosoknak ajánlják a negyedik oltást – tette hozzá.

via Index.hu

Kapcsolódó cikkek