A Fővárosi Választási Bizottság egyik tagját is megfigyelhették a Pegasusszal

Megosztás

Vértesy László jogász, a Fővárosi Választási Bizottság tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense is rajta van a Pegasus kémszoftverrel megfigyelendő célszemélyek listáján – derítette ki a Direkt36.

Arról az oknyomozó újságíróknak nincs információjuk, hogy Vértesyt valóban le is hallgatták volna, de mint emlékeztetnek: a kiszivárgott listán szereplő más Pegasus-célpontok esetében korábban többször is kimutatták a technikai vizsgálatok, hogy a készülékbe valóban behatoltak a kémszoftverrel.


Vértesy László neve és telefonszámai 2018 őszén kerültek fel a célszemélyek listájára, ám a Direkt36 szerint ebben az időszakban semmi olyan esemény nem történt vele, amely egyértelmű választ adna arra, hogy miért lehetett a megfigyeltek között. A Civitas ugyanis ebben az időszakban már nem volt aktív, és Vértesynek se volt szorosabb kapcsolata a párttal.

A Direkt36 megjegyzi azt is, hogy bár az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bármely foglalkoztatottja ellen folytathatnak a hatóságok „megbízhatósági vizsgálatot”, amelynek során titkosszolgálati módszerek is alkalmazhatók, ezt a szabályt csak 2021-ben vezették be.

Kapcsolódó cikkek