Orbánék a Pegasust gyártó cég korábbi emberével szerződtek

Megosztás

Egy olyan washingtoni lobbistát szerződtetett 2021 végén a magyar kormány, aki egészen odáig az okostelefonok feltörésére alkalmas Pegasus kémszoftvert kifejlesztő izraeli cégnek dolgozott – derítette ki a Direkt36.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) amerikai jogi stratégiai tanácsadásra szerződtette George Tuckert, akinek 2021 novembertől az év végéig havi negyedmillió dollárt, azaz közel 80 millió forintot fizetett a férfi egy cégén keresztül. Tucker egy másik cégével tavaly őszig még a Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli NSO Groupnak, illetve anyavállalatának, a Q Cyber Technologiesnak lobbizott és adott tanácsokat.

2020 elején az NSO Group több amerikai lobbista mellett egykori brit kormánytisztviselőket is csatasorba állított. A Közel-Kelettel kapcsolatos ügyekről író washingtoni Al-Monitor szerint Tucker és más brit tanácsadók szerződtetésére azért volt szükség, mert az akkoriban egy brit magántőkealap irányítása alatt lévő NSO Group ellen az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is perek és jogi eljárások indultak – írja a Telex.

Az egyik legjelentősebbnek tűnő eljárást a WhatsApp és anyavállalata, a Facebook indította egy kaliforniai bíróságon, miután kiderült, hogy a felhasználóik telefonját a WhatsApp hibáit kihasználva fertőzték meg tömegesen Pegasusszal.

A dokumentum szerint Tuckerék „marketing- és kommunikációs szolgáltatásokat, valamint jogi stratégiai tanácsadást” fognak várhatóan nyújtani Magyarországnak, ám a költségek részletezéséből kiderül, hogy munkájuk jó részét a jogi ügyek fogják kitenni. A szerződés szerint míg marketing- és kommunikációs szolgáltatásokért Tuckerék csupán egy havi 9500 dolláros alapdíjat számítanak fel, addig jogi stratégiai tanácsadásért havi 235 000 dollárt. Ez átszámítva összesen kb. 77 millió forint kiadást jelent a magyar államnak.

„A magyar kormány a Fidesz alatt sok millió dollárt költött lobbizásra és az amerikai kormányzat befolyásolására. Ennek hatása az lett, hogy zavart okozott az Egyesült Államok Magyarország-politikájában” – magyarázta a Direkt36-nak Scott Cullinane, a US-Europe Alliance nevű washingtoni szervezet vezetője, aki korábban kongresszusi munkatársként szerzett közvetlen tapasztalatot az Orbán-kormány lobbimódszereiről.

Kapcsolódó cikkek