Nem igaz, hogy a lakók nem kaptak értesítést a miskolci fakivágásokról

Megosztás

Egy hete látott napvilágot a boon.hu kormányközeli portálon egy cikk, melyben nehezményezik, hogy a Miskolcon nemrég történt fakivágást nem jelezték megfelelően a lakók felé. Azonban ezeket nem igazolták hiteles forrással, ezért utánajártunk mi is az esetnek. Miskolc MJV Polgármesteri Hivatala válaszolt is megkeresésünkre.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy a városgazdánál ilyenkor mi a protokoll, hogy és milyen eszközökkel mérik fel, hogy egy fát ki kell vágni?

Az önkormányzat elmondta, hogy a fakivágások egyedi kérelmeinek elbírálása szakmai vizsgálaton alapszik, amely elsősorban és legfontosabb módon a helyszíni szemle során szemrevételezéssel történik, ezt követően pedig műszerek segítségével képdiagnosztikai vizsgálatot végeznek, mely a fa belsejében a hang terjedése alapján alkot képet a fa törzsének egészségügyi állapotáról (ez az ún. Fakopp- vizsgálat). Minden esetben a két vizsgálat együttes eredménye alapozza meg a döntést.

Arra is kíváncsiak voltunk, kell-e külön jelezni a lakóknak, hogy nem csak gallyazás, hanem favágás is lesz a környéken. Mint írták:

,,A fakivágásokat nem a tulajdonos önkormányzat és nem is a kezelő Miskolci Városgazda NKft. kezdeményezi.

Hozzátették: Nagyon kevés az olyan eset amikor a szakember indítja el a fakivágást engedélyező folyamatot, ugyanis

az esetek 99 %-ban lakossági kezdeményezésre indul a favizsgálati eljárás.

A kérelmet a 46/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a fás szárú növények védelméről mellékletének megfelelő tartalmú nyomtatványon a lakóközösség egy vagy több tagja illetve a közös képviselő nyújtja be, tehát az egész eljárás lakossági kérelemre indul, és az eljárás minden szakaszáról a kérelmező írásban tájékoztatást kap. Bevett szokás az eljárás során, hogy a kezelő a benyújtott kérelemhez – társasház közelében lévő fa esetén –  kéri csatolni a lakóközösség többi tagjának az aláírását, támogató  nyilatkozatát.

Ebben az esetben a közösség tagjai értesülnek arról, hogy az ingatlanuk közelében található fás szárú  növény kivágására irányuló szándék került bejelentésre.

– írták.

Ezen felül egy-egy nagyobb fakivágás előtt a terület önkormányzati képviselőjén keresztül is tájékoztatják a lakókat, például a Torontáli utca esetében Bazin Levente önkormányzati képviselő plakátokon, illetve szórólapokon is informálta a lakókat – számolt be lapunknak a hivatal.

Megjegyezték, hogy a napilap cikkében tévedés szerepel, ugyanis a bevezetőben tévesen állították, hogy „összességében két napon át tartó fasorgondozás kezdődik”, ugyanis a kiadott közleményben is az szerepelt, hogy február 28-ig folyamatosan kerül elvégzésre a karbantartási munka. Végül megjegyezték:

Természetesen a fasoraink nem maradhatnak pótlás nélkül, de ezt a legtöbb esetben meg kell előzze a balesetveszélyes fa kivágása. Szeretnénk, ha a város közössége is mellénk állna a fatelepítési törekvéseinkben, hiszen megengedhetetlen, hogy a lakóterületeink természeti környezet nélkül maradjanak. Nagyon fontos feladat a város élhetőségét leginkább befolyásoló faállomány megfelelő arányú  és folyamatos biztosítása. Ezért minden városlakó kötelessége a természeti környezet, a telepített növényzet megóvása!

– zárták levelüket.

Kapcsolódó cikkek