Európai Gyógyszerügynökség: Várandóság alatt is biztonságos az mRNS vakcina

Megosztás

Biztonságosak a várandós nőknél is az mRNS vakcinák – jelentette be kedden az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Mint írták:

Az mRNS alapú vakcinák nem okoznak szövődményeket sem a várandós anyáknál, sem születendő gyermekeiknél, így biztonsággal alkalmazhatók a várandósság ideje alatt, valamint azoknál az anyáknál is, akik a közeljövőben szeretnének gyermeket vállalni.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közölte, hogy az mRNS alapú vakcinával oltott több mint 65 ezer, terhessége különböző szakaszában lévő, várandós anya bevonásával végzett vizsgálatok egyike sem találta jelét a terhesség alatt kialakuló szövődmények, vagy a vetélések és a koraszülések kockázata megnövekedésének. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák egyike sem gyakorol káros hatást a születendő csecsemőkre sem az oltást követően.

Az EMA kutatói megjegyezték, hogy a védőoltásoknak lehetnek mellékhatásai is, úgy, mint az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom és duzzanat, a fáradtság, a fejfájás és a bőrpír megjelenése, az esetleges izomfájdalom és a hidegrázás. A hatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és az oltást követő néhány napon belül javulnak.

Az mRNS alapú vakcinák közé tartozik például a Pfizer, valamint a Moderna is.

Kapcsolódó cikkek