Az oltások után jöhet a Covid-gyógyszer őrület? A Pfizeré hatásosnak mutatkozik

Megosztás

Egyelőre úgy fest, a szer a variánsok ellen is működik, apróbb probléma, hogy egyelőre a gyártókapacitás igencsak szegényes.

Három különálló, még nem publikált laboratóriumi vizsgálat azt mutatja, hogy a Pfizer új koronavírus ellen fejlesztett tablettája, a Paxlovid a mutációk ellenére is hatásos az omikron variáns ellen – írja a The Wall Street Journal.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet a múlt hónapban engedélyezte a Paxlovid alkalmazását a súlyosan veszélyeztetett covidos betegeknél. Az egészségügyi hatóságok, az orvosok és a betegek szerint a tabletta értékes kiegészítője a kezeléseknek, mivel a többi rendelkezésre álló terápiával szemben nincs szükség hozzá kórházi jelenlétre.

Több kutató előzetesen is azzal számolt, hogy a Pfizer gyógyszere hatásos maradhat az omikron ellen is, mivel a többi készítménnyel szemben a vírus szaporodási képességét célozza, nem pedig a tüskefehérjét.

Egyetlen egy probléma van a Paxloviddal a cikk szerint: egyelőre korlátozott az ellátás belőle, ezért most a gyártókapacitás növelésén dolgoznak. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek