Óriási szélviharokra készüljünk hétfőn, kevés csapadék, annál nagyobb szél jön

Megosztás

Markáns hidegfront tör be hazánk területére, az északi országrészben készüljünk a legélénkebb légmozgásra.

Kifejezetten szeles idővel indul az előttünk álló hét. Vasárnap késő este futott be északnyugatra az újabb hidegfront, melynek hatására éjjel egyre több helyen támadt fel az északnyugati szél. Hétfőn délutánra tovább fokozódik a szél ereje, ekkora már sokfelé kísérik erős, északon, északnyugaton pedig viharos lökések az nyugati, északnyugati szelet – írja az Időkép.

A Kisalföld északi felén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében

a legnagyobb széllökések elérhetik a 70-90 km/h-t, de a hegyekben, hegycsúcsokon 90-100 km/h-t meghaladó lökések is lehetnek.

A szél késő estére csillapodik valamelyest, de még ekkor is többfelé lehetnek erős széllökések.

illusztráció

Napközben erősen megnövekszik felettünk a felhőzet és délután már szórványosan eső, záporok, északkeleten havas eső, hózápor, néhol akár kisebb ónos eső is kialakulhat. A szél kisöpri a ködöt és az alacsonyszintű rétegfelhőzetet keletről, így ott a hidegfront úgynevezett álcázott hidegfrontként érkezik meg. Vagyis magasabb hőmérsékleteket (4-7 fok) mérhetünk a front érkezése után, mint az előtt (-6, -3 fok). A csúcshőmérséklet országszerte 4 és 10 fok között alakul, délnyugaton lesz a legmelegebb az idő.

Kapcsolódó cikkek