Így történik egy sűrített levegős hálózat kiépítése

Megosztás

A sűrített levegő az iparban és a lakossági felhasználásban is igen elterjedtnek és népszerűnek tekinthető. A megfelelő rendszer kialakítása azonban egyáltalán nem könnyű feladat. Számtalan szempontot szükséges mérlegelni, ezért mindenképp érdemes szakembereket hívni a munkához.

Cikkünkben egy borászaton keresztül mutatjuk be, mik a sűrített levegős hálózat kivitelezésének lépései.

A megfelelő kivitelező kiválasztása

Az első lépés mi más is lehetne, mint hogy keresünk egy olyan vállalkozást, amelyiknek kiemelkedő tapasztalata van a hasonló rendszerek tervezésében és kialakításában. A levegőfúvókák forgalmazásával foglalkozó Monojet például kiemelkedő technikai háttérrel és szaktudással rendelkezik.

A sűrített levegős hálózat alapigényei

Visszatérve a villányi borászat példájához, itt a következő lépés az igények alapos felmérése volt. A telephelyen fejlesztéseket vittek véghez, melyek keretében új présgépet és palackozó gépsort is üzembe helyeztek.

Mivel az új gépek igényét a meglévő, kisebb teljesítményű kompresszor már nem tudta kiszolgálni, mindenképpen korszerűsíteni kellett a borászat sűrített levegő felhasználási rendszerét.

Ez nemcsak egy új, nagyobb kompresszort jelentett, hanem új puffertartályt, hűtve szárítót és persze a hozzájuk tartozó kiegészítőket is. Utóbbiak közé tartoztak a szűrők, a biztonsági szelepek vagy éppen a manométer.

A legfőbb szempont azonban mégis az volt a megbeszélések során, hogy a borászatban több helyen is használnák a sűrített levegőt. Így az egyetlen szóba jöhető megoldásnak a teljes léghálózat kiépítése számított.

Ajánlat a helyszíni szemle után

Az előzetes igényfelmérés inkább csak tapogatózás. Biztosat csakis egy helyszíni megtekintés után lehet mondani. A szakemberek tehát autóba ültek, és Villány felé vették az irányt.

A korábbi megbeszélésnek köszönhetően persze már volt egy elképzelésük a feladatról, ennek fényében pedig egy előzetes árajánlattal is készülhettek. A hely adottságai és sajátosságai azonban olyan tényezők, amiket egyetlen, magára valamit is adó szakember sem hagyhat figyelmen kívül.

A villányi borászat esetében a helyszíni szemle során a kompresszorház helyének megtalálása jelentette a legkeményebb diót. Hiszen a központnak több üzemrészt is el kell látnia sűrített levegővel!

Tovább nehezítette a dolgot, hogy a betakarítási szezonban a borászatnak kültéren is sűrített levegőre van szüksége. A kültéri leállások tehát fontos, elengedhetetlen részét képezték a terveknek.

A sűrített levegős hálózat kiépítése

A felmérés és az ajánlat elfogadása után nincs más hátra, mint maga a kivitelezés. Egy igazán profi csapat figyelembe veszi, hogy a megrendelőnek mi a legideálisabb időpont. A villányi borászat esetében ez csakis a szüret utánra eshetett, mert csakis így nem zavarta a fejlesztés a napi működést.

Kapcsolódó cikkek