Veszélyes a levegő minősége a Sajó-völgyében

Megosztás

Veszélyes a levegő minősége a Sajó-völgyében a szálló por miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.

Hétfőn veszélyes volt a levegő minősége Kazincbarcikán és Sajószentpéteren az NNK levegőhigiénés értékelése alapján.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést.

Az NNK közleménye szerint négy település – köztük Miskolc  – levegőminősége kapott egészségtelen minősítést.

Ilyen besorolást kapott még Ajka, Dorog, és Tatabánya is. Emellett tizenhét település levegőminősége kifogásolt volt. Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján kedden a többfelé – elsősorban a Tiszántúlon – megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát. Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbíthatják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit és növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát – írták.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.

Related posts