Defibrillátort szállított, így mentett életet egy drón

Megosztás

Az eszköznek köszönhetően minden korábbinál gyorsabban érkezett a segítség a helyszínre.

Egy defibrillátort szállító drón segített megmenteni egy 71 éves svéd férfi életét, akinek leállt a szíve – számolt be róla a hu.euronews.com. Az eset még december elején történt, azóta a férfi már sokkal jobban van. A drón 3 és fél perc alatt ért a beteghez, ami nagy segítséget jelentett, amíg a mentők megérkeztek.

“Reggel volt, nagyjából 5 centi hó esett, úgyhogy kimentem letakarítani az autófeljárót. A feléig jutottam, amikor a földre zuhantam, másra nem emlékszem. A feleségem kinézett az ablakon, látta, hogy a földön fekszem. Ő ápoló volt, azonnal kirohant és megkezdte az újraélesztést” – mesélte Sven.

“Kirohantam a telefonnal, hívtuk a mentőket, aztán hallottunk egy zümmögő hangot a fejünk felett, azt kérdeztem: Mi ez? Felnéztünk és láttuk, hogy egy drón, ami ledobott egy defibrillátort” – mondta a feleség, Christina.

A drón most még csak defibrillátort szállít, de a tulajdonos célja, hogy hamarosan más egészségügyi eszközökkel is felszereljék. Tervezik például, hogy érdemes elsősegély jellegű segítséget is szállítani, különösen a nehezen elérhető helyszínek környékén. A rendszer jelenleg 200 ezer embert ér el Svédországban, de a tervek szerint idén már Európa más részén is telepítenek majd drónokat.

via hu.euronews.com

Kapcsolódó cikkek